Povestea satului Povergina din județul Timiș începe în 1761. Oamenii cunosc localitatea mai ales datorită bisericii ortodoxe de lemn din sat, lăcaș care datează din 1783.
Distrusă de un incendiu în martie 2015, Biserica din Povergina are hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” este monument istoric național și este, în prezent, reabilitată în cadrul proiectului Oglinda de lemn II realizat de Asociația Biserici Înlemnite, cu sprijinul Mitropoliei Banatului.
Dincolo de patrimoniul valoros pe care îl reprezintă Biserica de lemn, Povergina are în viața de zi cu zi a oamenilor un alt patrimoniu, nevăzut și nescris, pe care Asociația My Banat ca partener în proiectul Oglinda de lemn II îl scoate la lumină cu scopul de a crea din acest proiect nu finalul unui demers, ci începutul unui proces de revitalizare a localității.
Un proces care să readucă la viață tradiții întrerupte (Ruga satului ), să invite copiii localnicilor să se întoarcă acasă și pe prietenii acestora să îi însoțească, iar pe turiști, să descopere locurile ascunse de dealurile domoale ale Lugojului și să testeze gustul inedit al bucătăriei locale.
Ca un prim exercițiu al acestui demers, Asociația Biserici Înlemnite și Asociația My Banat în colaborare cu localnicii din Povergina, vor organiza vineri și sâmbătă, 25 – 26 august 2023, Zilele Patrimoniului Local: Hai la Povergina!
Biserica de lemn din Povergina a trecut printr-un incendiu, ceea ce a dus la distrugerea turlei, carbonizarea pereților interiori ai navei bisericii, precum și a picturii.
Din lipsă de fonduri aceasta nu a putut fi refăcută, însă a fost câștigat un proiect finanțat de către Institutul Național al Patrimoniului (INP), ceea ce a permis demararea procesului de restaurare și conservare a bisericii monument.
În acest sens, un grup de profesori, peisagiști și tineri arhitecți și restauratori de la Facultatea de Arte și Arhitectură din Timișoara s-a întâlnit în 2020 la Povergina și au găsit modalitățile de restaurare a bisericii de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.
Astfel, au salvat acest monument al patrimoniului satului bănățean din secolul al XVIII-lea.
Biserica din Povergina, cod LMI TM-II-m-A-06275, a fost restaurată prin acest proiect finanțat prin fonduri nerambursabile de INP, faza DALI, în cadrul subprogramului Elaborare a documentaţiilor tehnico-economice pentru intervenţii asupra monumentelor istorice.
Valoarea proiectul este de 116 820 lei, iar termenul limită pentru finalizarea studiilor a fost 15 decembrie 2020. Beneficiarul proiectului este Parohia Ortodoxă Română Bunea Mare, filiala Povergina.
Biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Povergina datează din anii 1782-1783. Este construită din lemne de stejar îmbinate la colţuri în „coadă de rândunică”. Pereţii exteriori sunt acoperiţi cu lipitură de pământ.
Fundaţia este din piatră de carieră. Absida altarului are şase laturi. Pictura a fost realizată de unul dintre cei mai importanți zugravi din Banat, Gheorghe Diaconovici, cel care face tranziția între pictura bizantină și cea occidentală. Totodată, acest pictor este tatăl unuia dintre fondatorii învățământului bănățean, filologul Constantin Diaconovici Loga.
Împreună cu celelalte 15 biserici de lemn din zona Făgetului, biserica din Povergina constituie o componentă de bază a patrimoniului cultural al Banatului, fiind un monument reprezentativ pentru arhitectura lemnului din Zona de Vest a României.
Programul Hai la Povergina!
Vineri, 25 august
Orele 11,00 – 17,00
Locație: Biserica de lemn
11,00 – Întâlnire la Biserica de lemn și vizită ghidată. Prezentare proiect – arh. Vladimir Obradovici
11,30 – 13,30 – Brunch în Banat la Povergina
Ateliere de meșteșuguri locale. Transformarea lemnului.
Vernisaj expoziția de fotografie outdoor Portul popular și evenimente în Povergina.
Întâlnire cu Fiii Satului Povergina
Prezentarea localității Povergina – istorie, cultură, oamenii, tradiții, obiceiuri – prof. Dumitru Tomoni
Concert de muzică folk
Concert grupul de copii
Dansuri locale
Piață de produse locale
13,30-15,00 – Vizită prin sat – Casa învățătorului, Biserica Ortodoxă, Căminul cultural
15,00 – Întoarcere la Bierica de lemn
Sâmbătă, 11,00 – 15,00
Locație: Biserica de lemn
11,00 – Întâlnire la Biserica de lemn și vizită ghidată. Prezentare proiect – arh. Vladimir Obradovici
11,30 – 13,30 – Brunch la Povergina
Ateliere de meșteșuguri locale. Transformarea lemnului.
Prezentare expoziția de fotografie outdoor Portul popular și evenimente în Povergina.
Prezentarea localității Povergina – istorie, cultură, oamenii, tradiții, obiceiuri – prof. Dumitru Tomoni
Piața de produse locale
13,30 – 15,00 – Vizită prin sat – Casa învățătorului, Biserica Ortodoxă, Căminul cultural
Organizatorul proiectului Oglinda de lemn II este Asociația Biserici Înlemnite. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timişoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Proiectul cultural Oglinda de Lemn II își propune să contribuie la conștientizarea, în rândul publicului larg, a valorii dar şi a pericolului dispariției patrimoniului de lemn, și, mai mult decât atât, a impactului pe care dispariția sa îl are asupra comunităților locale, asupra memoriei colective și identității culturale a acestora.
Prin activitățile numeroase și diverse pe care le propun organizatorii, invităm participanții să reflecteze asupra unor soluții concrete de salvare a patrimoniului de lemn și a posibilităților de valorificare a acestuia, alături de specialiști din domeniu și reprezentanți ai autorităților decidente.