Acasă Actualitate Haji – copilul refugiat din Irak care a fugit de război și...

Haji – copilul refugiat din Irak care a fugit de război și a ajuns la Timișoara

1162
DISTRIBUIȚI

Copii din zonele de război caută adăpost în alte țări. Sunt trimiși de părinții lor pentru a se salva.

Haji este doar unul dintre acești copii. S-a născut în Irak, iar în urmă cu 5 ani (când avea șase ani), iar mama lui a fost răpită de ISIS. Tatăl lui Haji l-a trimis pe copil la un unchi care se afla într-o țară din Europa. Pe drum, călăuza l-a abandonat la granița cu România… Haji nu reușea să țină pasul cu restul grupului. Haji a fost preluat de autoritățile române și a ajuns la Timișoara, unde Organizația Salvați Copiii l-a inclus în programul de asistență a copiilor solicitanți de azil. Haji a primit suport emoțional, social și material, fiind intregrat în activitățile pe care Salvați Copiii le desfășoară în cadrul Centrului Regional de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil Timișoara.

Organizația Salvați Copiii menționează condițiile precare din centrele regionale de proceduri și cazare pentru solicitanți de azil.

„Condițiile din centrele de primire sunt precare. Există un risc permanent de apariție a focarelor de boli datorate problemelor legate de supraaglomerare și salubritate”, transmit reprezentanții Salvați Copiii România.

În 2017, numărul copiilor care au ajuns în România a fost de patru ori mai mare decât în 2016, reprezentând aproximativ 33% din numărul total al solicitanților de azil înregistrați. Dintre aceștia, aproape jumătate au vârsta curpinsă între 0 și 6 ani.

În 2017, organizația Salvaţi Copiii a oferit servicii educaţionale şi sociale pentru 1.600 de copii şi aproximativ 1.300 de adulţi.

Când ajung în România, majoritatea solicitanților de azil sunt cazați în Centrele Regionale de Proceduri și Cazare pentru Solicitanți de Azil din Bucureşti, Galaţi, Rădăuţi, Șomcuta Mare și Timişoara. Salvați Copiii a amenajat şi dotat spaţii dedicate activităţilor cu copiii în cinci dintre Centrele Regionale de Proceduri şi Cazare pentru Solicitanţii de Azil, iar în două dintre aceste centre au fost înfiinţate spații destinate îngrijirii nou-născuţilor şi sugarilor mici.

Comentarii

comentarii