Acasă Actualitate Haos total la Inspectoratul Şcolar Timiş…

Haos total la Inspectoratul Şcolar Timiş…

559
DISTRIBUIȚI

Abramburica sfidează învăţământul din vestul ţării

Caz nemaivăzut în învăţământul românesc, la Timişoara. Cu mai puţin de două săptămâni înainte de începeraa anului şcolar, oficial nimeni nu conduce Inspectoratul Şcolar Timiş. Sute de profesori, care sunt implicaţi joi în mişcarea personalului didactic (detaşări, supliniri) nu ştiu încă cine îi va repartiza pe postrui. De situaţia uluitoare de la Timişoara este direct responsabil Ministerul Educaţiei, care a uitat să prelungească delegaţiile întregii conduceri a IŞJ Timiş.

Numit şi supendat din funcţie pe aceeaşi hârtie

Fostul inspector general Sandu Golcea şi adjuncţii săi şi-au amintit exact când le expirau delegaţile actualei conduceri, că câştigaseră un proces împotriva Ministerului Educaţiei şi trebuie repuşi în funcţie. După ce marţi, Golcea a venit la Inspectorat pentru a-şi prelua funcţia, miercuri, fostul inspector general susţine că a primit o hârtie ciudată de la Minister. La primul punct era repus în funcţie, iar la punctul doi era suspendat până la clarificarea situaţiei. Până la ora închiderii ediţiei, actuala conducere a IŞJ Timiş, în frunte cu inspectorul general Aurelian Sima nu a primit niciun fel de delegaţie pentru şefia învăţământului preuniversitar timişean.

Cine cu cine a negociat?

Telenovela de la Inspectoratul Şcolar Timiş s-a lăsat cu acuze din ambele tabere. Actuala conducere cu Aurelian Sima, inspector general, Sorin Ionescu, Marin Popescu şi Dumitru Tomoni, adjuncţi susţin că foştii şefi ar fi încercat să-i şantajeze. „Noi nu am vrut să negociem nimic cu nimeni. Din câte ştiu eu toţi ar fi vrut un post de director. Sincer, eu am auzit direct de la o singură persoană că vrea să devină director (n.r. probabil Sandu Golcea). Acea persoană a spus că-i va convinge şi pe ceilalţi să renunţe la proces. Este regretabil că acum am fost târâţi în circul ăsta penibil”, spune Sorin Ionescu, inspectorul şcolar adjunct de Timiş. Acesta a fost azi la catedră. Între orele 9 – 13.30 s-a aflat la fosta lui şcoală Colegiul Naţional Bănăţean. Fostul inspector şcolar generala adjunct, Cornel Petroman s-a arătat cel mai nemulţumit de zvonurile de la IŞJ. „Nu am vrut şi nu am vorbit cu nimeni despre nici un post de director. Este aberant să se spună că am vrut să merg director la Liceul Alimentar. Nu cunosc şcoala şi sub nicio formă nu am avut o asemnea pretenţie. Dacă Ministerul hotărăşte că nu mai trebuie să îmi continui mandatul ce se termină la sfârşitul lui 2010, mă întorc profesor la Liceul Pedagogic”. Şi fostul inspector general adjunct, Ioan Luican susţine că a fost vorba de o dezinformare. El spune că sub nicio formă nu ar fi negociat cu cineva şi nu ar fi vrut să ajungă director la Liceul „Whilliam Shakespeare”.

Golcea acuzat de şantaj…

Sorin Grindeanu, preşedintele PSD Timişoara a spus că situaţia extrem de bizară de la Inspectoratul Şcolar se datorează şantajului făcut de fostul inspector general Sandu Golcea care voia un post de director. „A fost o simplă discuţie, când eram încă funcţie şi am spus că demisionez. Am sugerat atunci că vreau un liceu cu fonduri extrabugetare. M-am gândit la „Henri Coandă”. Am aflat apoi că şi ei au probleme şi subiectul a fost încheiat. Nici eu şi nici colegii mei nu ţinem morţiş să venim din nou la inspectorat. A trebuit însă să ne prezentăm marţi, pentru că conducerii instituţiei îi expirase delegaţia şi puteam fi puşi absenţi nemotivaţi, deoarce aveam o sentinţă judecătorească care confirma că am fost demişi ilegal. Dacă Minsiterul Educaţiei le prelungea delegaţiile nu veneam marţi la Inspectoratul Şcolar”, susţine Sandu Golcea. Cu toate acestea, Golcea recunoaşte că a făcut o notificare, cu o săptămnă în urmă la IŞJ, în care spunea că va reveni la lucru.

Ministerul Educaţiei tras de urechi de PD-L

Situaţia extrem de tensionată de la Inspectoratul Şcolar a fost sesizată şi de prefectul Mircea Băcală. În conferinţa de presă de la Prefectura Timiş, Băcală se arăta optimist. „Am înţeles că se va rezolva astăzi (n.r. miercuri), nu ştiu cum, nu am soluţia. Este foarte clar – în acest moment domnul Golcea şi fost echipă au o sentinţă executorie. Au un examen şi un concurs.  Pentru ca ei să-şi desfăşoare activitatea trebuie să emită ordin de numire. De la doamna Ecaterina Andronescu. Probabil că acel ordin va veni astăzi. Asta este soluţia”. Şi PD-L Timiş a intrevenit în cazul IŞJ. Ei îşi ceartă colegii de guvernatre şi le cer intrarea de urgenţă în normalitate. “Peste 100.000 de elevi şi aproximativ 10.000 de cadre didactice din Timiş îşi vor începe activitatea în incertitudine. Situaţia în care se află ISJ, prin revenirea vechii echipe de conducere în urma unei sentinţe judecătoreşti, e consecinţa lipsei de reacţie a Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării în contextul în care se cunoştea decizia instanţei de mai bine de o lună şi nu a luat nicio măsură în acest sens”.
 

Comentarii

comentarii