Acasă Actualitate HerculaneProject cere ajutor Guvernului României pentru salvarea Băilor Neptun!

HerculaneProject cere ajutor Guvernului României pentru salvarea Băilor Neptun!

DISTRIBUIȚI

Asociația Locus, prin platforma HerculaneProject, solicită sprijin Guvernului României printr-o scrisoare deschisă semnată de peste 50 specialiști în domeniu, printre care arhitecți, colaboratori, sponsori, personalități culturale și voluntari. Printre semnatari se numără arhitectul și președintele Pro Patrimonio Șerban Sturdza, fostul Ministru al Culturii Corina Șuteu, fostul director al Institutului Național al Patrimoniului arhitectul Ștefan Bâlici, arhitectul Augustin Ioan, președintele ARCEN Edmond Niculușcă, dar și președinta Comisiei Naționale pentru Monumente Istorice, doamna arhitect Constanța Carp.

Prin scrisoare se prezintă demersurile efectuate până la acest moment atât de către Asociația Locus, cât și de administrația publică locală care este și proprietar al Băilor Neptun, și se solicită ajutor în patru puncte cheie esențiale pentru a salva și proteja monumentul de interes național, inclus de către Europa Nostra și Banca Europeană pentru Investiții pe lista celor 7 Cele Mai Periclitate Situri de patrimoniu din Europa în anul 2022.

Cele patru puncte solicitate sunt:

  1. Soluționarea situației juridice și clarificarea aspectului legat de regimul juridic al Băilor Neptun.
  2. Emiterea unui avertisment scris din partea Ministerului Culturii către proprietarii privați ai terenului privind demararea procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică.
  3. Alocarea de fonduri în vederea punerii în siguranță a versantului din spatele imobilului construcție Băile Neptun, pentru a stopa prăbușirea rocilor și a copacilor pe structura de zidărie a clădirii.
  4. Demararea înscrierii întregului areal istoric al Băilor Herculane pe lista UNESCO, având în vederea valoare istorică, culturală și naturală pe care acestea o au.

Băile Neptun sunt în precolaps, situație expusă atât în scrisoare, cât și în documentele tehnice atașate acesteia și elaborate de specialiști în domeniu.

”Momentul este acum ori niciodată!”, spune Oana Chirilă, președintele Asociației Locus. ”În ciuda tuturor eforturilor pe care le depunem de cinci ani de zile Băile Neptun se degradează într-un ritm accelerat, iar punctul de degradare în care au ajuns nu sugerează decât o viitoare prăbușire. E dificil pentru noi să vedem cum avansează procesul acesta de degradare, deoarece ne-am implicat trup și suflet în acest proiect. Am efectuat lucrări aici în anul 2019, cât și anul acesta, lucrări finanțate în totalitate numai de societatea civilă prin donații individuale și sponsorizări, însă vrem și trebuie să facem mai mult. Avem nevoie și de Statul Român, ca partener în tot procesul de reactivare al Băilor Neptun, deoarece sunt multe aspecte pe care nu le putem rezolva singuri și nici nu este de datoria sau responsabilitatea noastră ca ONG. Numai o cooperare de tipul Stat – Privat – Societate civilă poate contribui la o adevărată dezvoltare sustenabilă a patrimoniului cultural.”

”Având în vedere înscrierea Băilor Neptun în lista celor 7 Cele Mai Periclitate Situri de patrimoniu din Europa de către Europa Nostra, organizație europeană ce are ca scop protejarea patrimoniului, și Banca Europeană pentru Investiții, cât și sprijinul miilor de români care trec pragul stațiunii și care ne susțin demersurile, considerăm că salvarea și punerea în valoare a Băilor Neptun trebuie să devină o prioritate națională”, a adăugat Oana Chirilă.

SCRISOAREA DESCHISĂ ȘI LISTA DE SUSȚINERE

Comentarii

comentarii