Acasă Actualitate Herta Müller cere Germaniei să retragă postum distincţiile acordate dictatorilor Ceauşescu şi...

Herta Müller cere Germaniei să retragă postum distincţiile acordate dictatorilor Ceauşescu şi Tito

553
DISTRIBUIȚI

Scriitoarea de limbă germană Herta Müller, originară din Banat, laureata premiului Nobel pentru literatură în 2009, a cerut retragerea postumă a celei mai importante distincţii germane acordate în trecut dictatorilor Nicolae Ceauşescu şi Iosip Broz Tito.

„Retragerea acestei distincţii (Marea Cruce de Merit a Republicii Federale Germane – Der Verdienstorden der Bundesrepublik Deutschland), acordată lui Ceauşescu şi Tito, ar reprezenta o corecţie importantă şi un semnal evident privind modul în care statul german va acorda de acum înainte aceste medalii”, a spus Herta Müller într-un interviu acordat publicaţiei Focus.

Fostul lider comunist iugoslav Iosip Broz Tito şi fostul dictator român Nicolae Ceauşescu au fost distinşi în anii 70 de Republica Federală Germană. Familiile victimelor ucise de Tito, respectiv Ceauşescu suferă din cauza crimelor comise la ordinele celor doi dictatori, ai căror ucigaşi plătiţi au asasinat zeci de disidenţi în Republica Federală Germană, potrivit informaţiilor deţinute de autorităţile germane.

Herta Müller s-a născut pe 17 august 1953, în satul Nițchidorf din Timiș. Volumul "Nadirs" a marcat debutul în proză al scriitoarei, relatând povestea sinistră a vieţii dintr-un sat din România. O versiune cenzurată a romanului a fost publicată la Bucureşti în 1982. Doi ani mai târziu, scriitoarea a reuşit să trimită romanul peste hotare, iar versiunea integrală a romanului a fost publicată la Berlin. Deoarece a scris despre experienţa ei în calitate de membru al unei minorităţi naţionale şi despre viaţa ei sub un regim dictatorial, Hertha Müller a intrat destul de repede în vizorul Securităţii, expunându-se astfel în faţa multor interogatorii şi persecuţii.

Mediafax.ro

Comentarii

comentarii