Acasă Actualitate UPDATE: Spargere la sediul Poliţiei de Frontieră Timiş

UPDATE: Spargere la sediul Poliţiei de Frontieră Timiş

DISTRIBUIȚI

politie frontieraAu dat lovitura chiar în curtea Poliţiei de Frontieră Timiş. Hoţii au intrat în una dintre cele mai păzite locaţii din Timişoara, au rupt un grilaj de metal şi au plecat nevăzuţi de nimeni cu mai multe baxuri de ţigări şi zeci de ceasuri din încăperea în care se păstrează corpurile delicte confiscate de Poliţia de Frontieră. Jaful a fost constat de frontierişti, vineri în jurul prânzului, când au fost anunţaţi imediat colegii de la IPJ. Surse din Poliţia de Frontieră susţin că hoţii au acţionat la pont, ba mai mult în incredibilul furt ar fi implicaţi oameni din Poliţia de Frontieră. Spargerea s-a petrecut cel mai probabil în noaptea de joi spre vineri. Poliţiştii de frontieră şi-au anunţat colegii de la IPJ vineri, în jurul prânzului.

Palmă pe obrazul autorităţilor timişorene

Culmea, lovitura a fost dată în momentul schimbării conducerii la Inspectoratul Poliţiei de Frontieră. De luni, oficial Cornel Iureş este noul şef al Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Timiş. În momentul furtului fostul şef interimar, Ştefan Florea era plecat la Bucureşti, iar Iureş nu era numit oficial. Ancheta în acest caz este ţinută secretă de anchetatori, semn că ruşinea este extrem de mare. Mai mult, conform unor surse, ancheta a fost preluată de o echipă venită special de la Bucureşti din cadrul IGPF şi IGPR, a venit la Timişoara pentru a cerceta acest caz. Anchetatorii bănuiesc că autorii au ştiut unde să dea lovitura, iar în spate lor ar putea fi persoane cu greutate din rândul contrabandiştilor de ţigări, care au vrut să „dea o palmă” poliţiştilor din Timiş. Nu este exclus nici ca infractorii să fie chiar din cadrul angajaţilor Poliţiei de Frontieră. „Dosarul a fost reluat de noi şi nu de IGPR. Cazul este în atenţia Secţiei 5 Poliţie. Vom analiza registrele şi se va face inventarul pentru a se vede ce şi cât s-a furat. Nu putem da nicio cifră până în acel moment. Personalul care asigura paza Poliţiei de Frontieră va fi audiat”, spune Marinela Apostolache, purtătorul de cuvânt al IPJ Timiş.

Nimeni nu ştie nimic

Nici poliţiştii de frontieră nu pot vehicula cifre în cazul ciudatului furt. „Imediat după ce am constat, vineri în jurul orei 12,30 forţarea grilajului metalic de la unul din geamurile camerei de corpuri delicte am am informat IPJ Timiş. Ancheta este condusă de poliţişti, iar la nivelul IJPF Timiş va avea loc o cercetare administrativă a evenimentului. În acest moment nu ştim câte produse confiscate au fost furate”, spune Ciprian Gaic, purtătorul de cuvânt al IJPF Timiş. Mult mai tranşat este fostul şef al  frontieriştilor. Ştefan Florea spune că în urma anchetei ar putea apărea surprize… „Probabil vom avea o surpriză la finalizarea anchetei. Eu cred că nu a fost un simplu furt”. Ceea ce ar putea însă să fie şi mai surprinzător pentru poliţiştii de frontieră este pierderea unor procese importante în instanţă. Mărfurile furate pot face obiectul mai multor procese, ori acum poliţiştii au rămas fără nicio probă.

UPDATE 1 – Raluca Seucan, purtătorul de cuvânt al IGPR, spune că ofiţeri ai Inspectoratului General al Poliţiei Române ar putea da o mână de ajutor în acheta de la Timişoara, dar cu siguranţă nu o vor conduce. „Aveam câţiva ofiţeri IGPR în zonă, ei se aflau în altă misiune, dar pot acorda sprijin în efectuarea achetei de la Timişoara, dacă este necesar”, spune inspectorul-principal Raluca Seucan, purtătorul de cuvânt al IGPR.

UPDATE 2 – În urma inventarului, efectuat abia luni, 1 martie, s-a stabilit că au fost furate aproximativ 32.000 de pachete de tigari netimbrate de diferite marci, în jur de 200 de parfumuri şi 350 de ceasuri de diferite marci.

UPDATE 3 – Purtătorul de cuvânt al IGPF, Fabian Bădilă, a declarat că o echipă a Corpului de Control al Poliţiei de Frontieră Române a fost trimisă încă de vineri la Timişoara. "În paralel cu poliţia, noi am declanşat o anchetă internă, de ordin administrativ. Până în momentul de faţă, s-a declanşat anchetarea a zece poliţişti de frontieră din cadrul IJPF Timiş.  Este vorba de şeful formaţiunii de pază şi nouă agenţi, care sunt cercetaţi prealabil pentru neglijenţă în serviciu şi nerespectarea metodologiei de lucru", a spus Fabian Bădilă, şeful biroului de presă din cadrul IGPFR.

Lucian PAULESCU

Ovidiu MĂRĂSCU

Comentarii

comentarii