Acasă Actualitate Horia Colibăşanu se ia la trântă cu destinul

Horia Colibăşanu se ia la trântă cu destinul

DISTRIBUIȚI

Start pentru cucerirea celui mai periculos vârf din lume – Annapurna
Poate cea mai periculoasă aventură din viaţa alpinistului timişorean Horia Colibăşanu a început vineri. Alpinistul a plecat de la Budapesta spre Nepal, într-o încercare disperată de a cuceri muntele ucigaş – Annapurna. Colibăşanu a mai încercat de două ori să urce cel mai periculos munte din lume. A ratat de fiecare dată vârful, la câteva sute de metri. Ultima încercare s-a terminat tragic… O treime dintre „fericiţii” alpinişti care au cucerit Annapurna nu s-a mai întors niciodată acasă.

Este o minune să te întorci viu de pe Annapurna

Este a treia încercarea a alpinistului timişorean în încercarea de a urca pe vârful de 8.091 metri. În 2007 a fost la câteva sute de metri de vârful blestemat, dar condiţiile meteo l-au obligat să se întoarcă. Un an mai târziu, Horia Colibăşanu a ajuns la 100 de metri de vârf, dar a fost nevoit din nou să renunţe. Atunci, colegul său, spaniolul Inaki Ochoa a murit în escaladare, iar Horia a fost dus la spital de echipele de salvare. „Este marele meu vis, dar viaţa este mai importantă. Nu vom forţa nota şi vom avea maxim două tentative de a urca pe Annapurna, cel mai periculos munte din lume. Aerul extrem de rarefiat de acolo te poate pune în situaţii limită. O treime dintre alpiniştii care au cucerit acest vârf nu au mai reuşit să se întoarcă niciodată vii. Trebuie să ştii când să te opreşti”, spune Colibăşanu.

Vrea să reuşească pentru Inaki

Dacă se va materializa, expediţia „Slatina – Annapurna 2010” va însemna o nouă premieră pentru alpinismul românesc. În urmă cu 6 ani, Colibăşanu devenea primul român ce urcă pe K2, la 8.611 metri. Doi ani mai târziu urca în premieră pe Manaslu (8.163 metri), iar în 2007 a devenit primul român care a cucerit  Dhaulagiri (8.167 metri). Expediţia din acest an a costat 24.000 de euro, iar aproape toţi banii au fost primiţi de la Primăria Slatina.
În primă fază, echipa de alpinişti va încerca să cucerească un vârf de 7.000 de metri, iar apoi vor face marea încercare… În 15 aprilie vor pleca spre tabăra de bază de la Annapurna. Imaginile terifiante în care a fost nevoit să rămână alături de Inaki Ochoa, colegul său spaniol care a murit în 2008, îl vor urmări toată viaţa pe Colibăşanu. Şi pentru Inaki, Horia Colibăşanu speră să pună piciorul pe cel mai ridicat punct de pe Annapurna.

Comentarii

comentarii