Acasă Actualitate Horia Cristian: “Sistemul sanitar românesc a murit”

Horia Cristian: “Sistemul sanitar românesc a murit”

457
DISTRIBUIȚI

horia cristian“Sistemul sanitar românesc a murit”, a declarat deputatul PNL de Timiş Horia Cristian. Acesta aduce şi argumente în favoarea acestui verdict şi spune că a făcut numeroase interpelări la legea bugetului şi numeroase amendamente, toate legate de suplimentarea bugetului pe sănătate, care însă au fost tratate cu indiferenţă, spune Horia Cristian, de actuala putere. “Au fost 47 de spitale cu datorii cărora li s-a blocat furnizarea de medicamente şi echipamente sanitare. Este mai grav că 50 la sută din farmaciile din România nu mai sunt alimentate cu medicamente. Nu vin banii de la casele de asigurări. Farmaciile nu mai au bani. Casele de asigurări nu plătesc, atunci farmaciile nu plătesc furnizorii. Se discută să se mai ia şi ceea ce nu aveam.
Am discutat cu reprezentanţii colegiului farmaciştilor din Timiş. Li s-au plătit o treime din facturile gratuite şi compensate – 30 la sută şi începând cu această lună nu se mai iau facturi şi reţete pentru oncologie şi pentru testele de diabet.
Înseamnă că nu mai există buget pentru oncologie şi testele de diabet. Situaţia în Timiş este una bună, sunt alte judeţe unde nu se mai plăteşte nimic, nu se mai ia nici o reţetă. Sunt judeţe în ţară în care farmaciştii nu au primit contracte”, spune Horia Cristian.

“Lucrurile sunt extrem de grave”
Nu numai atât, dar şi spitalele au datorii în momentul de faţă care în multe cazuri nu se ştie când se vor plăti sau dacă se vor mai plăti. “Sunt convins că niciodată în istoria postbelică a României, din 1944 încoace, sistemul sanitar nu a stat atât de rău.
Sunt de acord că este criză, dar şi celelalte ţări sunt în criză. Lucrurile sunt extrem de grave. Faptul că farmaciile nu mai primesc bani pentru oncologie înseamnă că banii pentru oncologie s-au terminat. Întreruperea tratamentului pentru un pacient oncologic înseamnă în cel mai bun caz agravarea bolii iar în unele situaţii poate să însemne şi grăbirea decesului…”, spune Horia Cristian.

Comentarii

comentarii