Acasă Clubbing Horia Cristian: „Timișoara are, deja, «de facto» un spital regional de urgență...

Horia Cristian: „Timișoara are, deja, «de facto» un spital regional de urgență – Spitalul Clinic Județean de Urgență”

DISTRIBUIȚI

IMG 2424

„Dacă vorbim de nevoile timișorenilor privind urgențele, ele ar fi cel mai bine servite de modernizarea, în continuare, a Spitalului Județean. Acesta este un obiectiv realizabil în termen scurt, de 2 – 2,5 ani. În schimb, construirea unui nou spital ar însemna probabil încă 5-7 ani”, spune deputatul liberal de Timiş.

 

După ce deputatul PNL de Timiş Horia Cristian declara că în comparaţie cu Iaşiul şi Clujul, Timişoara stă mai bine în ceea ce priveşte spitalul judeţean şi că decizia ministerului de a face prima dată spitale regionale în cele două oraşe este corectă, din toate părţile au răsărit contestatari ai parlamentarului de Timiş. Acum, după câteva zile de tăcere, Horia Cristian explică. „În declarația mea am subliniat că “pot să înțeleg” decizia Guvernului datorită faptului că Iași și Cluj au nevoie mai mare decât Timișoara de un spital de urgență. În ambele orașe spitalele “de urgență” sunt pavilionare. Adică, în aceste spitale, diferitele secții sunt în clădiri diferite, vechi de peste 50 de ani, uneori în zone îndepărtate de oraș. În această situație pacienții critici nu pot primi îngrijiri medicale complexe, interdisciplinare la timp, ceea ce duce la agravarea stării lor. Calitatea serviciilor medicale, care în urgență depinde major de modul de organizare, este mult mai redusă decât în Timișoara, datorită situației acestor spitale. Nu se poate vorbi de o adevărată asistență medicală în politraumatisme, așa cum e la Timișoara, unde avem sigurul Centru de Politraumatologie și Arși din România. De fapt, în Cluj și Iași nici nu se poate vorbi de adevărate spitale de urgență”, spune Horia Cristian.

„Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara are, încă din anul 1998, un plan de extindere și funcționalizare”

“Merită Timișoara să aibă un spital regional? Răspunsul e DA, dar Timișoara are deja un spital regional. În declarația mea am subliniat clar că Timișoara are, deja, “de facto” un spital regional de urgență – Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara. El funcționează încă de la înființare ca spital regional, deși niciodată nu a purtat acest nume. Cei peste 2 milioane de locuitori ai regiunii de vest au asigurate cele mai bune condiții de tratament accesibile românilor. Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara are, încă din anul 1998, un plan de extindere și funcționalizare, care este realizat în măsura fondurilor alocate de MS. În baza acestui plan au fost construite Ortopedia și mai apoi Casa Austria. Tot acest plan prevede completarea cu un nou corp de clădire care să cuprindă: o Unitate de Primire Urgențe cu două etaje, care să asigure legătura între clădirea spitalului, Casa Austria și Ortopedie. Proiectul a fost completat ulterior cu încă 4 etaje care să cuprindă 50 – 75 paturi de obstetrică și ginecologie. Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara poate deveni cel mai complet și cel mai modern spital de urgență din România cu două condiții: finalizarea corpului mai sus menționat, modernizarea blocului operator din clădirea principală, care are 12 săli de operație”, spune deputatul liberal.

„Problemele medicale de zi cu zi ale timișorenilor, care în proporție de 90% nu sunt urgențe, nu vor fi rezolvate de construirea a încă unui spital”

„Dacă vorbim de nevoile timișorenilor privind urgențele, ele ar fi cel mai bine servite de modernizarea, în continuare, a Spitalului Județean. Acesta este un obiectiv realizabil în termen scurt, de 2 – 2,5 ani. În schimb, construirea unui nou spital ar însemna probabil încă 5-7 ani. Problemele medicale de zi cu zi ale timișorenilor, care în proporție de 90% nu sunt urgențe nu vor fi rezolvate de construirea a încă unui spital, aflat în subordinea MS. Timișoara și timișorenii merită servicii medicale de bună calitate. Nevoile de sănătate nu vor fi niciodată rezolvate în exclusivitate prin spitale. Mentalitatea internării în spital este una desuetă care nu este în interesul pacientului. Cine dintre cei bolnavi s-ar interna într-un spital dacă nu ar avea nevoie? Medicina modernă permite diagnosticul și tratamentul în afara spitalului în condiții de stress reduse pentru pacienți. În opinia mea eforturile noastre trebuie să se îndrepte spre rezolvarea problemelor în afara spitalului”, spune Horia Cristian.

Comentarii

comentarii