Acasă Cultura Horia Patapievici a deschis prima seară a Festivalului Internațional de Literatură de...

Horia Patapievici a deschis prima seară a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Marți, 23 octombrie, Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara a fost neîncăpătoare, în prima seară a Festivalului Internațional de Literatură “La Vest de Est, La Est de Vest” 2018.

Iubitorii de cultură au avut un motiv serios: ediția din acest an a fost deschisă cu o conferință intitulată Țara în care locuim, susținută de eseistul Horia-Roman Patapievici, titlu derivat din tema ediției din acest an a FILTM, „Țară. Țară de adopție”.

Pe scurt, un desfășurător al serii de 23 octombrie: experiența de totdeauna a omului, focul, căminul, vatra, un loc sub cer, tradiția unu.
Dezumanizarea teritoriului, deteritorializarea omului, tradiția doi. Unde este țara în care, „poetic totuși”, locuiește omul? Pe malul râului Ilissos, cu Socrate și Șestov. Eu, tu -noi. Nu voi, nu ei. Conversația neîntreruptă. Tradiția trei

Astfel, de la Timișoara s-au deschis granițele literaturii. Cea de a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură are loc în perioada 23-27 octombrie, la Muzeul de Artă (Sala Barocă) și la Galeria Calpe din cadrul Bastionul Theresia. FILTM este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara, susținut de Consiliul Județean Timiș. Unul dintre partenerii strategici este Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană. FILTM este un proiect inițiat în 2012, care își propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiția studiilor comparatiste inițiate de Fundația „A Treia Europă”. Membri fondatori: Robert Șerban, Oana Boca Stănescu și Ioana Gruenwald. Din 2014, echipa le reunește și pe Oana Doboși-Potcoavă și Raluca Selejan. Organizatori: Fundația Politehnica Timișoara și Headsome Communication. Cu sprijinul: Ministerului Culturii și Identității Naționale. Parteneri strategici: Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, Muzeul de Artă din Timișoara, Galeria Calpe, Universitatea de Vest, Universitatea Politehnică Timișoara, Ambasada Columbiei, Ambasada Spaniei, Pro Helvetia, Traduki, La Două Bufnițe.

 

Comentarii

comentarii