Acasă Actualitate Hotelul Timișoara și vitrina trecutului

Hotelul Timișoara și vitrina trecutului

DISTRIBUIȚI

Pentru cineva care trece prin spatele Hotelului Timișoara, mai exact, spre Piața Libertății, nu mică îi va fi mirarea la vederea unor părți din zidurile cetății Timișoarei, datând din perioada Bastionului Maria Terezia, adică din secolul al XVIII – lea, parte din structura zidului ridicat în timpul Imperiului Habsburgic, după ce Timișoara, sub Eugeniu de Savoia, a devenit provincie liberă de piciorul otoman.

Zidurile au fost descoperite adânc, la șapte – opt metri, iar surpriza a fost nu doar pentru constructorii noului centru de conferințe al Hotelului Timișoara, dar și pentru arheologi, care au efectuat un raport exhaustiv despre fragmentele de ziduri descoperite și care atestă faptul că o parte a zidurilor erau din perioada Imperiului Habsburgic, construite după 1716, iar o altă parte, chiar situate mai adânc, din perioada Imperiului Otoman. Raportul cercetării arheologice arată: ”Deși această perioadă este foarte puțin cunoscută în istoriografia românească putem să afirmăm că în cursul administrației otomane, între anii 1552-1716, Timișoara a cunoscut o dezvoltare deosebită. În primul rând, orașul a devenit centrul administrativ și militar al uneia dintre cele mai mari unități administrative otomane europene, denumită vilayetul Timișoara, adică o zonă care a cuprins partea estică a cuceririlor otomane din Europa Centrală și care alături de vilayetul Buda a devenit bastionul european al Imperiului Otoman.”

”Cercetările arheologice din perimetrul de extindere a Hotelului Timișoara au avut loc în perioada august 2018 – februarie 2019, fiind efectuate în etape și cu întreruperi, în funcție de progresul lucrărilor de construcție, armonizând foarte bine eforturile arheologilor cu cele ale constructorilor. Rezultatele arheologice de la acest obiectiv erau de așteptat, mai ales că lucrările din Timișoara, efectuate în împrejurimi, în anii precedență, au surprins aspecte din evoluția urbanistică a orașului Timișoara, cu precădere în perioada de administrație otomană (1552-1716). În demersul cercetărilor noastre, prin strânsa colaborare cu constructorul și beneficiarul, s-a reușit salvarea integrală a vestigiilor istorice din perimetrul afectat. În consecință, a fost posibilă studierea în detaliu a sistemului de fortificare a orașului otoman, compus din val de pământ întărit cu palisade de lemn și ale complexelor arheologice aferente. Pe tot parcursul cercetărilor a fost efectuată documentarea detaliată a descoperirilor constând în înregistrarea și studierea structurilor prin metode specifice”.

Seriozitatea cercetătorilor, dar și a constructorilor, și mai ales a proprietarilor Hotelului Timișoara adaugă în ”vitrina Timișoarei” un mic giuvaier…

 Timișoara, Capitala Europeană a Culturii, merită asta.

Comentarii

comentarii