Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din parohia Timișoara – Calea Aradului a fost ridicată între anii 1999 și 2002, prin eforturile și jertfelnicia enoriașilor, sub coordonarea părintelui paroh Iosif Hânda.
Lăcașul de cult a fost construit cu binecuvântarea mitropolitului Nicolae al Banatului, conform proiectului realizat de arhitectul Grigorie Filimon și inginerul Emil Olteanu.
Târnosirea bisericii a fost săvârșită în anul 2002 de către preasfințitul Lucian, episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, acum Episcop al Caransebeșului.
Lucrările de pictură au fost începute în anul 2005 de către pictorul Mădălina Arhirii și finalizatate în 2010 de către pictorul Ludovic Sosnac. În același an, slujba de binecuvântare a picturii a fost oficiată de Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.
ÎPSS Ioan, arhiepiscopul Timișoarei și mitropolitul Banatului, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohiei Timișoara din Calea Aradului, care și-a sărbătorit hramul.
Înaltpreasfinția Sa a fost înconjurat de soborul preoților, din care au făcut parte arhim. Simeon Stana, exarhul mănăstirilor, părintele consilier Timotei Anișorac, preotul paroh Iosif Hânda, preoți invitați, precum și ceilalți preoți slujitori ai parohiei.
Slujirea Chiriarhului în această biserică nou construită în cartierul de blocuri din Calea Aradului a marcat, totodată, aniversarea a 25 de ani de la săvârșirea primei sfinte Liturghii pe locul unde a fost ridicată biserica parohială.
În cuvântul de învățătură, ÎPS Ioan a subliniat rolul central al Maicii Domnului în viața Bisericii și a credincioșilor și a insistat asupra rolului ei de mijlocitoare pentru noi în fața lui Dumnezeu. De asemenea, Chiriarhul a explicat cum Hristos Domnul s-a smerit, acceptând să fie purtat pe brațele Maicii Sale.
„Hristos și-a mutat mama în Casa Tatălui Ceresc, nu apostolii, aceștia fiind doar martorii acestei minuni.
Cum s-a cutremurat cerul, puterile îngerești, heruvimii și serafimii când au văzut-o pășind peste pragul Raiului pe cea care L-a purtat pe brațe și la pieptul său pe Unul din Treime, pe Fiul Tatălui Ceresc, Hristos Domnul.
Credeți că a îndrăznit vreun înger să se atingă cu aripa sa de Hristos în cer? Niciun înger, nicio putere cerească, nici sfinții cerului nu au îndrăznit să Îl atingă cu aripa lor pe Hristos Domnul.
Iată, pântecele și brațele Maicii Domnului s-au făcut Tronul lui Dumnezeu.
A coborât Domnul de pe Tronul Slavei și vine și se așează pe un alt tron, de pământ. Hristos, ca Dumnezeu și om, nu s-a așezat pe un tron pe care a stat vreun rege sau împărat.
El nu a venit să ia tronul niciunui rege, ci s-a mulțumit cu binecuvântatele și sfintele brațe ale Maicii Domnului.
Așa cum zic copiii cuminți când pleacă și se reîntâlnesc cu mama lor, nu zic „sărut obrazul” sau „sărut mintea”, ci „sărut mâna, maica mea”. Auziți ce salut binecuvântat s-a plămădit în graiul nostru românesc: „Sărut mâna, maica mea”, a precizat părintele mitropolit Ioan.
Părintele paroh Iosif Hânda și-a exprimat recunoștința față de ÎPSS Ioan pentru bucuria adusă clerului și credincioșilor Parohiei Timișoara-Calea Aradului prin această vizită pastorală, precum și pentru cuvântul de învățătură duhovnicească.
Parohia Timișoara – Calea Aradului numără circa 2.600 de familii și aproximativ 7.800 de credincioși fiind deservită de preoții Iosif Hânda, Daniel Dumi Pop, Andrei Lehaci și diaconul Flavius Unc.