Acasă Actualitate Hristos S-a Înălţat! Adevărat S-a Înălţat!

Hristos S-a Înălţat! Adevărat S-a Înălţat!

DISTRIBUIȚI

Astăzi, creştinii îşi dau bineţe spunând “Hristos S-a înălţat, adevărat S-a Înălţat!”, pentru că este cea de-a 40-a zi de la Învierea lui Hristo, Ziua Înălţării (Ispas).

Dacă Învierea Mântuitorului a fost tainică omului, Înălţarea a avut martori direcţi, apostolii, împreună cu doi îngeri, care au văzut şi această minune, pe Muntele Măslinilor.

Evanghelia spune că Mântuitorul Şi-a ridicat mâinile, i-a binecuvântat pe ucenici şi în acelaşi timp S-a înălţat la cer, în timp ce un nor L-a făcut nevăzut ochilor lor.

La început (anul 332), Înălţarea Domnului se ţinea în aceeaşi zi cu Rusaliile, la 50 de zile după Înviere, dar la finele secolului al IV-lea, începutul secolului al V-lea, sărbătoarea Înălţării Domnului s-a sărbătorit în altă zi decât Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile), aşa cum este şi astăzi.

În urma hotărârilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din anii 1999 şi 2001, Înălţarea Domnului a fost consfinţită ca Zi a Eroilor şi ca sărbătoare naţională bisericească, atunci când sunt sărbătoriţi toţi eroii români care au căzut pe câmpurile de luptă pentru credinţă, dreptate, întregirea neamului sau apărarea ţării.

De Înălţare sunt legate şi multe credinţe păgâne. Este ultima zi în care se mai pot înroşi ouăle pentru a fi date de pomană, cu pâine caldă, pască, plăcinte, brânză, ceapă verde, pentru că de la Înviere până acum cerurile au fost deschise, iar sufletele răposaţilor care au venit acasă de Paşti se reîntorc în Rai, cu merinde de drum pe care le vor împărţi cu ceilalţi.

În ziua Înălţării Domnului se leagă frunze de nuc peste brâu, fetele şi feciorii se duc în pădure să culeagă frunze de alun cu care fac vrăji de dragoste sau pentru a le folosi ca plante tămăduitoare, iar la ferestre se pun frunze de leuştean. Nu se dă sarea şi focul din casă, pentru că altfel toată casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte pentru smântână.

Comentarii

comentarii