Acasă Actualitate Şi-au construit locuinţe ilegal… peste canalele puse în calea apelor

Şi-au construit locuinţe ilegal… peste canalele puse în calea apelor

403
DISTRIBUIȚI

Nu vor păţi nimic… „încercăm să căutăm soluţii, nu să dărâmăm locuinţele oamenilor”, spune prefectul de Timiş, Mircea Băcală

Inundaţiile din Timiş, din primăvara anului 2005, au fost groaznice. Sate întregi au fost puse la pământ şi durerea şi tristeţea s-a tras atunci ca o cortină pe judeţul Timiş. Oamenii însă nu s-au învăţat. Ce fac ei pentru a le fi mai bine? Lucruri… rele… Unii dintre ei au construit  locuinţe peste canalele care asigurau scurgerea apei în exces de pe anumite terenuri. În ritmul ăsta, inundaţiile din 2005 nu sunt departe…

Avem peste 8.600 de canale aparţinând ANIF în Timiş, care au singur scop – acela de a prelua apele care sunt pe terenurile agricole. „Din păcate, pentru a-şi mări suprafaţa de exploatare, au astupat aceste canale, negândindu-se că fac acest lucru în detrimentul lor. În fiecare localitate, primăriile avizau construirea de locuinţe, inclusiv pe aceste canale, oamenii astupând aceste canale, ceea ce ducea la inundarea zonelor care se află la periferia localităţilor”, a spus prefectul de Timiş, Mircea Băcală.

„Acum încercăm să căutăm soluţii, nu să dărâmăm locuinţele oamenilor”

Vineri, de la ora 13.00, prefectul are o întâlnire şi cu primari din zona Jimbolia, din localităţile ce au fost afectate de inundaţii în primăvara anului 2005, pentru a vedea care sunt zonele vulnerabile. Va fi acolo şi un reprezentant de la Direcţia Apelor Banat şi ANIF, pentru a vedea care sunt localităţile afectate de inundaţiii în acest sens. De asemenea, se va discuta şi despre punerea în funcţiune a acelor staţii de pompare care nu funcţionează.

„Un exemplu este canalul care a fost astupat în zona Ghiroda, s-a făcut un nou proiect pentru a face alt traseu al canalului care să se verse în Bega. Autorităţile nu s-au implicat la momentul respectiv şi acum încercăm să căutăm soluţii, nu să dărâmăm locuinţele oamenilor”, spune prefectul. Reprezentanţi ai localităţilor Otelec, Uivar, Cărpiniş, Lenauheim, Cenei, Checea, Jimbolia sunt invitaţi pentru discuţii pe această temă.

Comentarii

comentarii