Acasă Economic Ianuarie 2010 a fost o lună dinamică pentru piaţa imobiliară

Ianuarie 2010 a fost o lună dinamică pentru piaţa imobiliară

561
DISTRIBUIȚI

evolutie indice imobiliar timisoaraTimişoara – apartamentele noi se scumpesc, cele vechi nu

www.imobiliare.ro, principalul portal imobiliar naţional, prezintă, pe baza Indicelui imobiliare.ro, dinamica preţurilor înregistrată în prima lună a anului 2010, la apartamentele vechi şi noi scoase la vânzare pe principalul portal imobiliar din România. După o perioadă de şase luni în care tendinţa de scădere a preţurilor la apartamente s-a diminuat considerabil sub influenţa programului Prima Casă, anul 2010 începe cu reduceri semnificative de preţuri pe piaţa imobiliară în oraşe precum Cluj-Napoca sau Braşov, unde atât proprietarii cât şi dezvoltatorii imobiliari şi-au redus considerabil pretenţiile. Evoluţia este însă diferită în Timişoara şi Iaşi, unde nu au fost înregistrate modificări semnificative, dar şi în Capitală şi Constanţa unde avem creşteri semnificative la anumite categorii de apartamente.

2010 începe cu scăderi semnificative de preţuri

Faţă de luna decembrie, valoarea Indicelui naţional imobiliare.ro pentru ultima săptămână a lunii ianuarie arată o scădere de -3,6% a preţurilor de vânzare ale apartamentelor publicate de agenţiile imobiliare şi particulari. Dacă pentru ultima lună a anului 2009, Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.228 euro/mp, la data de 31 ianuarie 2010, valoarea acestuia este de 1.184 euro/mp în ianuarie. Totodată, scăderea este de -19.8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când, pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă, agenţiile imobiliare şi dezvoltatorii cereau 1.477 euro.
Deşi luna ianuarie este în general considerată o lună în care nu se întâmplă prea multe în majoritatea domeniilor de activitate, iată că principalii jucători din sectorul rezidenţial nu sunt dispuşi să aştepte prea mult şi încearcă să impulsioneze piaţa. Totodată, interesul potenţialilor cumpărători pentru apartamente este neaşteptat de mare pentru luna ianuarie, traficul general al portalului şi numărul afişărilor în detaliu a ofertelor pe www.imobiliare.ro a crescut considerabil în luna ianuarie.
„Evoluţia preţurilor la apartamente în prima lună a anului confirmă previziunile de scădere. Cu o rată de scădere de 3,6% la nivel naţional în doar 30 de zile, suntem îndreptăţiţi să ne aşteptăm la noi minime în 2010”, susţine Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Timişoara – apartamentele noi se scumpesc, cele vechi nu

Prima lună a anului a adus ieftiniri uşoare şi pe piaţa imobiliară din Timişoara. Preţul mediu pe metru pătrat de suprafaţă utilă a scăzut cu -0.3%, de la 956 euro/mp în decembrie până la 953 euro/mp. Faţă de luna ianuarie 2009, diferenţa este semnificativă: -17.6%. La fel ca în alte oraşe mari din ţară, precum Constanţa sau Braşov, preţurile apartamentelor din ansamblurile rezidenţiale noi sunt foarte apropiate de cele ale apartamentelor construite înainze de 1989. Astfel, indicele imobiliare.ro indică o valoare de 968 euro /mp în cazul apartamentelor noi, faţă de 954 euro/mp pentru apartamentele vechi. Totuşi, evoluţia celor două categorii imobiliare a fost diferită în luna ianuarie: preţul cerut de dezvoltatori pentru apartamentele noi a crescut cu 1.4%, în timp ce apartamentele vechi s-au ieftinit cu -0.2%. Nici pe piaţa imobiliară timişoreană nu există în momentul de faţă o cerere suficientă, astfel încât este posibil să asistăm în continuare la săderi ale preţurilor apartamentelor.


În Timişoara, preţul cerut de agenţiile imobiliare şi proprietari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă la apartamentele vechi nu a avut o evoluţie foarte spectaculoasă în prima lună a anului. Apartamentele cu o cameră au în continuare cel mai mare preţ pe metru pătrat şi înregistrează o creştere de aproape un procent, până la 1.025 euro în ianuarie 2010, faţă de 1.016 euro în decembrie 2009. Apartamentele vechi cu două camere s-au scumpit, la rândul lor cu 0.4% în intervalul analizat. Pe de altă parte, apartamentele vechi cu trei şi patru camere înregistrează cel mai mic preţ pe metru pătrat, 912 euro, respectiv 858 euro în ianuarie 2010, în scădere cu -0,5%, respectiv -0.3%.

Indicele imobiliare.ro reprezintă preţul exprimat în euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă al apartamentelor de vânzare situate în blocuri de apartamente, cu destinaţie rezidenţială, pe baza anunţurilor publicate pe www.imobiliare.ro de către agenţiile imobiliare şi proprietari.
Indicele este calculat zilnic în baza ofertelor introduse în ultimele 7 zile faţă de ziua de raportare, la nivel naţional şi ia în calcul, în medie, 22.000 de oferte publicate lunar în 41 de judeţe.
Indicele imobiliare.ro la nivel de oraşe reprezintă preţul exprimat în euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă al apartamentelor de vânzare situate în blocuri de apartamente cu destinaţie rezidenţială în fiecare oraş analizat, pe baza anunţurilor publicate pe www.imobiliare.ro de către agenţii imobiliare şi proprietari. Este calculat zilnic în baza ofertelor introduse în ultimele 30 zile faţă de ziua de raportare. La nivel de oraşe, Indicele imobiliare.ro este disponibil pentru: Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi şi Timişoara.
Pentru a oferi o estimare cât mai precisă, Indicele imobiliare.ro are la bază un algoritm de calcul care permite eliminarea ofertelor nereprezentative din piaţă prin: identificarea şi eliminarea ofertelor duplicat şi a celor cu preţuri sau suprafeţe greşite, respectiv stabilirea ponderilor apartamentelor noi/vechi, respectiv a celor cu una, două, trei, patru sau mai multe camere.

Comentarii

comentarii