Acasă Economic Iată că se poate! Wolf Heinz, Banat Melon Timiș: “De 11 ani...

Iată că se poate! Wolf Heinz, Banat Melon Timiș: “De 11 ani îmi vând legumele prin hypermarketurile din România”

2331
DISTRIBUIȚI

Wolf Heinz VizejdaÎn timp ce legea hypermarketurilor a fost uitată într-un sertar în parlament, iar producătorii agricoli se plâng că supermarketurile nu vor să lucreze cu ei și rămân cu marfa în soare, iată că Wolf Heinz, unul dintre cei mai puternici producători de legume din Timiș, administratorul fermei Banat Melon din Vizejda, Gottlob, de 11 ani își vinde toate legumele prin hypermarketurile din întreaga țară.
Producătorii agricoli din Timiș cer de mai mulți ani construirea unui mare depozit de legume în această zonă, unde să fie stocate produsele, atunci când nu au o piață de desfacere imediată, iar Consiliul Județean Timiș a reușit să aloce 4,5 milioane euro pentru acest proiect în 2017. Ulterior se vor mai construi altele. Din păcate, fermierii susțin că situația este cu două tăișuri, iar în lipsa unei analize profesioniste a problemei există riscul, ori ca produsele să rămână în depozit și să putrezească, ori să nu ai cu ce umple magazia, fiindcă nu ai piață de desfacere. Un răspuns adecvat îl oferă unul dintre cei mai puternici producători de legume din Timiș, Wolf Heinz, administratorul fermei Banat Melon din Vizejda. “Noi trebuie să prindem întotdeauna peștele de la cap, nu de la coadă. Facem depozite de legume și fructe, dar ce pui în ele, cui dai marfa strânsă acolo? Prima oară să vedem cui dăm produsele, avem o piață de desfacere sau rămânem cu ele acolo să putrezească? Apoi să construiești un asemenea depozit. Atunci, trebuie să plantăm ce solicită piața, ce vrea clientul. Numai așa este util un depozit atât pentru producător, cât și pentru cumpărător”, explică Wolf Heinz care exploatează 100 de ha și lucrează direct cu hypermarket-urile de 11 ani, cu mare succes. Toată marfa el o vinde prin rețeaua de supermarket-uri din toată România.
De ce Wolf Heinz reușește și alți producători agricoli nu? Iată explicația: “Noi așa procedăm. Stabilim iarna cu beneficiarii ce culturi să facem în primăvară. Ei ne spun să cultivăm mai mult din asta, dar mai puțin din cealaltă, fiindcă nu se vinde, clientul nu este interesat. De aceea am ajuns de la 20 de ha, la 100 ha. Este o dovadă că marfa mea este bună. Eu știu județe unde s-au construit depozite de legume și stau goale. Așadar să nu fie pus carul înaintea boilor”, este de părere legumicultorul.
Cel mai mare bazin legumicol din Timiș se află în perimetrul cuprins de localitățile Tomești, Gottlob, Vizejda și Lovrin. Ce trebuie să facă agricultorul pentru a reuși, în această conjunctură? “Fermierul trebuie să se unească în asociații și cooperative. Acum, o cooperativă nu mai înseamnă vechiul CAP comunist. În străinătate acestea tot cooperative se numesc. Eu pe unde am fost am văzut că asocierile fermierilor se numesc tot cooperative agricole, în Danemarca, Franța sau Germania. Atunci, dacă ai o bază în spate, poți avea și profit”, îndeamnă Wolf. Construcția centrului pilot de depozitare și colectare a legumelor și fructelor urmează a fi realizat până la sfârșitul anului 2017. Construcția depozitului este unul dintre obiectivele CJT din lista de investiţii în acest an. Scopul este venirea în sprijinul micilor fermieri din mediul rural. Sprijinul logistic vine de la specialiștii de la USAMVB Regele Mihai I al României Timișoara. Acest depozit va fi dotat cu camere frigo, cu spații destinate fructelor și legumelor, camere de sortare și tot ce este nevoie.

Comentarii

comentarii