Acasă Actualitate Icoana miraculoasă de la Piatra Scrisă – FOTO

Icoana miraculoasă de la Piatra Scrisă – FOTO

948
DISTRIBUIȚI

Mânăstirea de la Piatra Scrisă este cea mai cunoscută din Banatul Montan, datorită unei icoane miraculoase care a apărut pe o piatră, în timp ce se săpa pentru realizarea unui viaduct de cale ferată. Icoana, în culori extrem de vii, nu a fost pictată de nimeni, considerându-se că o mână divină a pictat icoana "Sfintei Treimi". De aici şi numele locului: "Piatra Scrisă".
Oamenii povestesc că la construirea căi ferate dintre Caransebeş şi Orşova la deschiderea tunelului pe unde era proiectată să treacă calea ferată s-a găsit o icoană pictată care reprezenta Sfânta Treime. Oamenii din sat au obligat inginerii constructori să devieze ieşirea tunelului spre Armeniş la câţiva metrii înspre apus de icoană. Apariţia acestei icoane este învăluită de mister, credincioşii mărturisind că este o minune şi nu a apărut prin zugrăvirea de către mâinile unui meşter. Prima menţiune documentară sigură despre Piatra Scrisă apare pe o hartă militară austriacă din anul 1788, în care pe acest loc este trecută stânca Sfintei Treimi.
{vsig}galerie/icoana{/vsig} În anul 1930 Episcopia Caransebeşului a construit o casă cu etaj pentru personalul monahal şi o clopotniţă astfel apărând aşezarea monahală numită schitul de la Piatra Scrisă. An de an la "Duminica Tuturor Sfinţilor" aici se organizează cea mai mare procesiune din Banat, câteva mii de credincioşi venind la această sărbătoare.

Comentarii

comentarii