Acasă Actualitate Ierarhia deşeurilor în Timiş

Ierarhia deşeurilor în Timiş

DISTRIBUIȚI

Conform noii Directive Cadru a Deşeurilor ce va fi transpusă în practică, până la sfârşitul anului 2010, colectarea selectivă se va face pe patru fluxuri. De asemenea, ţara noastră va primi, în următorii ani, de la Uniunea Europeană, fonduri în valoare de 2 miliarde de euro pentru sistemul integrat al deşeurilor. Timişoara reprezintă unul dintre primele oraşe în care s-a implementat colectarea duală pe teren şi acţiunea chiar s-a încheiat. Recent, Retim a inaugurat şi Staţia de sortare a deşeurilor, care va valorifica aproximativ 60-70% dintre deşeurile din Timişoara.

Deşeuri din construcţii, amenajări şi demolări

Noua Directivă Cadru prevede că valorificarea energetică va fi tratată separat de reciclare, vor exista ţinte clare de reciclare şi de valorificare de la gospodării, din construcţii, amenajări şi demolări, precum şi o ierarhie clară şi obligatorie a deşeurilor. “În tot acest sistem, există două verigi foarte importante: autorităţile locale, ce vor trebui să se implice mult mai mult şi producătorii, care vor trebui să demonstreze că îşi fac treaba bine şi vor trebui să dea bani. Trebuie să ne ajutăm reciproc pentru a forma în România, în următoarea perioadă, o concepţie corectă despre reciclarea deşeurilor şi colectarea selectivă”, a declarat László Borbély, ministrul Mediului şi Pădurilor. Pentru a reduce cantitatea de deşeuri biodegradabile ce intră în depozite şi emisiile în aer, este necesar să se accepte în depozite deşeu inert rezidual, cu un conţinut biodegradabil redus la cel mult 5%. În Timişoara, cantităţi reduse de biodegradabil sunt atinse prin colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile, reducerea cantităţii de hârtie, lemn şi textile existente în depozite prin compostarea cantităţii maxime de deşeuri verzi şi alimentare respectiv tratarea biomecanică şi incinerarea cantităţilor rămase. Amintim că Parlamentul României a votat legea privind obligativitatea implementarii colectării selective în instituţiile publice, lege ce va introduce modelul occidental în acest domeniu.

26,5% hârtie şi carton, 30% plastic, 20% sticlă

Situată pe o platformă de 9.000 de metri pătraţi, în zona de sud a Timişoarei, staţia de sortare va selecta deşeurile produse de către timişoreni, apoi vor fi transformate în energie și… bani. În acest fel, nu tot gunoiul va ajunge la Depozitul ecologic de la Ghizela. Retim susţine că rezultatul va fi nu doar unul economic, ci şi unul civic, de protecţie a mediului. Productivitatea staţiei va fi de 20-25 tone/oră de material sortat. Conform analizelor, în viitor, se prevede o dublare a deşeurilor de ambalaje generate la sursă, 30% din activităţi instituţionale, comerciale şi industriale, respectiv 70% din gospodării. Compoziţiile sunt 26,5% hârtie şi carton, 30% plastic, 20% sticlă, 11,75% metal şi 11,75% lemn. Deşeurile biodegradabile utilizate sunt 95% deşeuri din parcuri şi grădini, 90% deşeuri din pieţe şi 20% deşeurile stradale.

Comentarii

comentarii