Acasă Actualitate Ţiganii continuă să fie o categorie socială defavorizată în Timiş

Ţiganii continuă să fie o categorie socială defavorizată în Timiş

472
DISTRIBUIȚI

“Noi vrem să îi încadrăm în muncă pe romii timişeni, iar această bursă a fost foarte bine venită. Au fost oferite 100 de locuri de muncă”, a declarat Liviu Neguţ (foto), directorul Agenţiei Judeţene de Ocuparea Forţei de Muncă Timiş.
Liviu NegutŢiganii şomeri din judeţul Timiş şi din Timişoara au avut ocazia să îşi găsească un loc de muncă, vineri, 26 iunie, la Asociaţia Femeilor Ţigănci „Pentru Copiii Noştri” Timişoara. Opt agenţi economici au oferit 100 de locuri vacante pentru toţi romii care au fost interesaţi să se angajeze, cu ocazia “Bursei locurilor de muncă pentru persoanele de etnie romă”. “Noi vrem să îi încadrăm în muncă pe romii timişeni, iar această bursă a fost foarte bine venită.
Au fost oferite 100 de locuri de muncă. Problema este că firmele  fac concedieri colective şi mai puţine angajări, dar noi încercăm să menţinem şomajul la limite mai joase”, a declarat Liviu Neguţ, directorul Agenţiei Judeţene de Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Timiş.

16.000 de ţigani în Timiş?

În judeţul Timiş, se vehiculează cifra de 16.000 de ţigani, dar în realitate numărul romilor este mai mare. Mulţi dintre ei nu au acte de identitate şi prin urmare nici nu au fost încadraţi în muncă în mod legal şi nici nu se pot angaja cu acte.
Deşi se fac mari eforturi pentru ca această categorie socială să îşi capete un loc bine definit în societate, este foarte dificil. Marea majoritate nu are pregătire şcolară şi nicio calificare. De aceea cei mai mulţi care vin la bursă sunt angajaţi de către Retim ca şi necalificaţi.
Ţiganii continuă să rămână o categorie socială defavorizată, alături de persoanele cu dizabilităţi sau alături de tinerii care părăsesc orfelinatele. Interesant este că o perioadă se organiza şi bursa locurilor de muncă pentru femei, fiindcă şomajul în rândul acestora era mult mai mare decât în rândul bărbaţilor şi, prin urmare, femeile erau cosiderate defavorizate.
Acum  situaţia s-a inversat, numărul bărbaţilor şomeri a depăşit numărul femeilor şomer la nivel naţional. “Prezenţa romilor a fost destul de mare la bursă, peste 100, şi vom vedea care va fi şansa lor de angajare. Bursa este în programul naţional de ocupare ei sunt cosideraţi un grup ţintă defavorizat şi scopul este creşterea gradului de integrare a lor pe piaţa muncii”, a declarat Florin Unguraş, din cadrul AJOFM Timiş.

Uniunea Europeană doreşte “Egalitate prin diferenţă”

Bursa pentru romi a fost organizată de către Asociaţia Femeilor Ţigănci „Pentru Copiii Noştri” Timişoara, Calea Dorobanţilor, nr. 42, în colaborare cu Asociaţia Parudimos şi cu Agentia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş, a organizat, vineri, 26 iunie, “Bursa locurilor de muncă pentru persoanele de etnie romă”, la sediul Asociaţiei Femeilor Ţigănci.
Acţiunea a devenit tradiţie şi se desfăşoară în fiecare an în cadrul proiectului “Egalitate prin diferenţă. Accesul femeilor rome pe piaţa muncii”, co-finanţat de Fondul Social European „Investeşte în oameni” prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013, Axa Prioritară 6, „Promovarea Incluziunii Sociale”, Domeniul major de intervenţie 6.3. „Promovarea egalităţii de şanse pe piaţa muncii- Şanse egale şi respect”. Romii din Timiş au avut ocazia să îşi găsească un loc de muncă, prin  contactul direct cu agenţii economici.
Evenimentul are drept obiectiv promovarea incluziunii sociale şi a egalităţii de şanse pe piaţa muncii a femeilor şi tinerilor de etnie romă, astfel încât aceste categorii expuse riscului excluziunii să aibă oportunităţi egale, să fie în măsură să trăiască cu egalitatea de şanse asigurată de lege, şi să beneficieze de implicaţiile pozitive al respectului faţă de sine şi al respectului din partea celuilalt. “Criza economică se simte în Timiş.
De la 1,40% cât a fost rata şomajului anul trecut acum s-a ajuns la 3% cu 10.123 de şomeri. Totuşi, se pare că la noi în judeţ industria uşoară s-a mai revigorat şi oferă multe locuri de muncă. Noi sperăm să se revigoreze întreaga economie”, a spus Neguţ.

Comentarii

comentarii