Acasă Eveniment Ilare Bordeaşu acuză Direcţia Generală Anticorupţie de perturbarea bacalaureatului

Ilare Bordeaşu acuză Direcţia Generală Anticorupţie de perturbarea bacalaureatului

DISTRIBUIȚI

bordeasuVicepreşedintele naţional al Sindicatului „Alma Mater” din învăţământul universitar, Ilare Bordeaşu, acuză DGA şi autorităţile care au intervenit în demascarea fraudelor că au perturbat grav bacalaureatul. Profesorul universitar de la UPT a fost şeful comisiei de bacalaureat de la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Odobleja” din Drobeta Turnu Severin.

La puţin timp după afişarea rezultatelor, directorul liceului a fost ridicat de procurorii DGA. După trei zile, s-a constat că nu există nicio probă împotriva lui.

Au fost tentative de şpagă la liceul la care aţi fost preşedinte de comisie? Totuşi a fost o intervenţie a DGA…

Nu, domnule, nici cafea măcar nu ne-au dat. Doar apa a fost de acolo. Directoarea liceului, soţie de preot, împreună cu alţi preoţi au avut bunăvoinţa să ne dea mâncare, mie şi la preşedinţii de comisie din Timişoara, ca un respect faţă de profesorii din Timişoara. Au adus mâncare de la ei de acasă.

În unele licee se spune că s-a copiat pe rupte? De ce a intrevenit DGA la Odobleja?

După afişarea rezultatelor, directorul liceului a fost ridicat de procurori, e adevărat. S-a spus că direcţiunea ar fi strâns bani, dar nu s-a dat niciun leu. Nu ştiu ce informaţii aveau. După trei zile, au constatat că nu au nimic împotriva directorului. E imaculat. Nici nu mă aşteptam la altceva.

Cu dumneavoastră nu au avut treabă?

M-am dus la inspectorat, să le reproşez inspectorilor de la Severin că nu au avut o poziţie de apărare a educaţiei şi a valorilor ei. Trebuiau să condamne modul în care s-a acţionat asupra elevilor, în timpul examenului. Trebuiau daţi în judecată cei ce au perturbat sistemul. În birou era un domn care s-a recomandat că este comisar-şef la DGA. Mi-a spus: „Vă promit că o să ne mai întâlnim noi!”. I-am spus să le transmită şefilor lui să nu-şi mai bată joc de educaţie în asemenea hal. Pe mine nu mă sperie ameninţările nimănui.

Ce reproşaţi, de fapt, DGA?

Repoşez faptul că nu trebuiau să perturbe programul de bacalaureat. Dacă aveau date, trebuiau să prevină, fără să se ajungă la examene. Puteau, cu dovezi clare, să îi ia pe cei ce îi bănuiau. Ei însă au contribuit la stresul copiilor şi au împiedicat buna desfăşurare a bacalaureatului.

Se spune că a fost un bacalaureat mai puţin corect ca anul trecut şi pentru că au promovat mai mulţi. Nu sunteţi de aceeaşi părere?

Nu este adevărat. Subiectele au fost mai uşoare. Cel puţin la matematică, unde mă pricep bine. Un elev de pe timpul meu ar fi rezolvat toate subiectele într-o oră. Nivelul de pregătire a scăzut foarte mult.

Acum câţiva ani aţi fost la Moldova Nouă şi aţi făcut scandal că au vrut să vă dea  şpagă. Au apus acele vremuri?

Lumea ştie că eu nu primesc bani şi nu voi primi niciodată. Mă duc la bacalaureat pentru a face imagine UPT şi să atrag studenţi din zonă să vină la Timişoara. Modul cum s-a procedat acum mă face însă să regret că am mers la bacalaureat. Nu ştiu dacă voi mai merge. Cineva ne denigrează la grămadă şi susţine că toţi suntem corupţi. Nu neg că în unele locuri ar fi putut fi nereguli, dar este inadmisibil să generalizezi. Probabil, mita nu va dispărea niciodată.

Cum ar putea fi oprită corupţia în învăţământ?

În niciun caz sub această formă. Reformând sistemul şi căutând căile prin care copilul nu mai este tentat să dea mită. Pe vremea lui Ceauşescu, se prevenea din timp. Am vorbit cu câţiva securişti ieşiţi la pensie şi oamenii mi-au spus: cu multe zile înainte de examene se duceau la directori şi îi avertizau despre membrii comisiei care sunt pasibili de a lua şpagă.

Comentarii

comentarii