Acasă Actualitate Ilie Bolojan, Oradea, 14,3 milioane de euro de la UE. Nicolae Robu,...

Ilie Bolojan, Oradea, 14,3 milioane de euro de la UE. Nicolae Robu, Timișoara, 0,01 milioane de euro

DISTRIBUIȚI

nicolae robu zero leiPrimarul Timișoarei, Nicolae Robu, a lansat pe facebook un sondaj în care se compară cu nume grele ale politicii românești, printre care se numără Klaus Iohannis, Liviu Dragnea și Gabriela Firea. Activitatea primarului Robu ar trebui însă comparată de timișoreni cu cea a primarilor orașelor mari (Cluj, Oradea, Iași, Arad) și, așa cum veți vedea mai jos, cu cea a primarului din Săcălaz, Ilie Todașcă. Comparația poate fi făcută pe date concrete, cum a fi banii primiți anul trecut de la Uniunea Europeană, unde Timișoara stă dezastros.

În 2017, toate administrațiile locale din România (primării și consilii județene au primit de la UE și alți donatori sume în valoare de 439,9 milioane de euro. Sumele sunt mai mari decât cele din 2016 (398,7 mil. euro), dar mult mai mici decât cele din 2015 (1.202,6 mil. euro).

Din cele 439,9 milioane de euro, 376,5 milioane de euro (85,6% din total) reprezintă partea primăriilor de comună din România. Așa arată datele centralizate ale Direcței pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale, prezentate de analizeeconomice.ro.

Cele mai mici sume primite de la UE le-au înregistrat anul trecut primăriile municipiilor reședință de județ. Cele 41 de primării reședință de județ (inclusiv capitala) au primit anul trecut de la UE și alți donatori o sumă netă de doar 16,7 milioane de euro, iar cea mai mare sumă a primit-o Primăria Municipiului Oradea (14,3 mil. euro; 86% din sumele nete). Timișoara a reușit să atragă fabuloasa sumă de 0,01 milioane de euro, adică 10.000 de euro. Cam atât a reușit administrația Robu să acceseze de la Uniunea Europeană. În topul clasamentul se găsesc primăriile municipiilor Giurgiu (0,82 mil. euro), Constanța (0,80 mil. euro), Alba lulia (0,55 mil. euro) și Baia Mare (0,51 mil. euro).

Din totalul sumelor primite de la UE de administrațiile locale pe parcursul anului trecut (439,9 mil. euro), primăriile și consiliile județene din Bihor (31,3 mil. euro), Maramureș (28,9 mil. euro), Mureș (20,7 mil. euro), Timiș (20,3 mil. euro) și lași (20 mil. euro). Așadar județul Timiș stă excelent, fiind pe locul trei pe țară.

Dacă vorbim de primarii de comună, cei din județul Mure au atras cele mai multe fonduri UE anul trecut. Sumele primite de la UE de primăriile de comuna din acest județ s-au ridicat la valoarea de 20,7 milioane lei. În topul sumelor atrase de la UE de primăriile de comună urmează primăriile din județele Timiș (19,8 mil. euro), Suceava (17,7 mil. euro), Bistrița-Năsăud (16,7 mil. euro) și Olt (16,4 mil. euro – vezi tabelul din imagine).

Cele mai mici sume de la UE le-au primit primăriile de comună din lalomița (1,8 mil. euro), Ilfov (0,55 mil. euro) și Brăila (0,17 mil. euro).

La nivel național, cea mai mare sumă primită de la UE de o primărie de comună s-a înregistrat în județul Bistrița-Năsăud. Comuna Telciu a atras anul trecut fonduri în valoare de 2,15 milioane de euro. Pe locul doi se află primăria comunei Rădățeni din Suceava (1,85 mil. euro), iar pe locul trei, la egalitate, se află primăriile Copalnic Mănăștur din Maramureș (1,84 mil. euro) și Săcălaz din județul Timiș (1,84 mil. euro).

Datele Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale arată că, din punct de vedere al accesării fondurilor UE, administrațiile locale se împart în două categorii: repetenți și premianți mediocri. Cel mai probabil, subvențiile primite de către bugetele locale sunt mult mai ușor de fraudat decât fondurile UE.

Comentarii

comentarii