Acasă Actualitate Ilie Sârbu doreşte asociaţii de producători, pentru a fi atrase fondurile Uniunii...

Ilie Sârbu doreşte asociaţii de producători, pentru a fi atrase fondurile Uniunii Europene

DISTRIBUIȚI

“Numai aşa aceştia pot primi mai mulţi bani din fonduri europene, dar şi de la bugetul de stat”, a declarat ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu
În prezent, exploataţiile de subzistenţă deţin 45,24 % din totalul suprafeţei agricole utilizate (14,3 milioane hectare de teren agricol), exploataţiile de semi – subzistenţă utilizează 13,76 %, iar exploataţiile comerciale – 41 %.
Din numărul total de 4.256.152 exploataţii agricole, un procent de 90,96% îl reprezintă exploataţiile de subzistenţă, 7,55% exploataţiile de semi-subzistenţă şi 1,49% este reprezentat de exploataţiile comerciale.
Acest context este nefavorabil  dezvoltării sectorului agricol, mai ales că la nivelul producătorilor agricoli cooperarea s-a demonstrat a fi insuficientă. Creşterea competitivităţii este condiţionată de valorificarea pe piaţă a unor produse agricole corespunzătoare din punct de vedere calitativ şi cantitativ. Cheia este în mâinile producătorilor agricoli care pot să se asocieze. Astfel, adaptarea producţiei la cerinţele pieţei poate fi accelerată semnificativ.
“Numai aşa aceştia pot primi mai mulţi bani din fonduri europene, dar şi de la bugetul de stat. Împreună au o forţă mai mare decât lucrând în mod individual. Eu am încurajat întotdeauna gruparea în aceste organizaţii profesionale. Cred că este necesar să avem o grupare a exploataţiilor administrate de tinerii fermieri, mai ales că în acest sens avem fonduri europene. Aceste grupări vor constitui de fapt nucleul fermelor medii care, alături de fermele mari, vor produce pentru piaţa internă şi poate chiar pentru cea externă”, a declarat Ilie Sârbu, ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.

Frica de CAP-uri

Judeţul Timiş a stat foarte bine în cealaltă legislatură, când au fost înfiinţate mai multe forme asociative. Acum, multe dintre ele nu mai funcţionează, iar cea mai puternică este Asociaţia Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş. Fermierii susţin că e nevoie de o nouă lege a asocaţiilor. Din păcate, problema este destul de gravă, în această criză. “Majoritatea celor care au depus sau vreau să depună dosarele pe PDAR, în Timiş şi în multe zone din vest, nu mai primesc niciun punct, fiindcă nu sunt grupuri de producători sau cooperative şi fiindcă nu fac parte din forme asociative. Nici asociaţia noastră nu a mai fost cuprinsă pe lista celor care dacă ai fost membru ai primit puncte”, a declarat Nicolae Oprea, secretarul APCPT Timiş.
Lipsa formelor de asociere este cauzată în mare parte de reticenţa şi interesul scăzut al producătorilor agricoli din cauza nivelului scăzut de conştientizare şi lipsa de informaţii a fermierilor în ceea ce priveşte avantajele rezultate prin asociere, dar şi a gradului diferit de pregătire al persoanelor implicate în formele asociative şi a persistenţei în mental a ideii de CAP comunist.

Comentarii

comentarii