Ilie-Vasile Sîrbu, candidatul AUR la Primăria Timișoara, spune că, ca primar la Timișoarei, împreună cu guvernarea AUR, va face toate demersurile pentru un proces de descentralizare bine gândit care să aducă administrația mai aproape de cetățean.
”Nu ai cum să realizezi lucruri mari dacă nu reușești mai întâi să le definești. Viziunea e legată de strategie, iar o strategie pe termen mediu și lung e necesară oricărui oraș. Nu contează cât ciment toarnă o primărie, dacă nu are un sector privat puternic, nu va avea dezvoltare. Investițiile nu pot fi atrase decât prin dezvoltarea infrastructurii de afaceri, printr-o promovare activă și focusată, prin diferite parteneriate pentru dezvoltare, prin crearea unui mediu atractiv pentru investitori.
Oamenii trăiesc în localități, investitorii se stabilesc în localități, și turiștii vizitează localități. O mare parte din instrumentele necesare pentru a atrage oameni, investitori, și turiști (trei ingrediente vitale pentru dezvoltarea unei țări) se află la îndemâna primarilor. Primarii nu știu însă întodeauna cum să folosească aceste instrumente, și de multe ori nu știu că aceste instrumente există, așa cum a fost cazul primarilor Timișoarei din 2012 până acum.
În calitate de primar al Municipiului Timișoara, împreună cu guvernarea AUR vom face toate demersurile pentru un proces de descentralizare bine gândit care să aducă administrația mai aproape de cetățean. Ca atare, o comunitate nemulțumită cu președintele, premierul, sau Guvernul României, poate să caute o reprezentare mai bună la nivel local. O reprezentare mai bună la nivel local ajută, de asemenea, o mai mare coerență la nivel național și un grad mai înalt de mulțumire al cetățenilor. Cu cât o țară este mai descentralizată, cu atât oamenii sunt mai aproape de putere și cu atât scade mai mult posibilitatea ca puterea să ajungă concentrată în mâna unui număr mic de oameni.
Spun bine gândit pentru că o descentralizare fără acces la resursele necesare pentru a acoperi responsabilitățile alocate, nu poate duce decât la disfuncționalități. Ca atare, trebuie gândită o strategie care să permită orașelor dinamice mai multă libertate și flexibilitate în susținerea propriei creșteri”, spune Ilie-Vasile Sîrbu.