Acasă Actualitate Ilie Vlaicu, directorul Aquatim: “Vasul de toaletă sau receptorii stradali de...

Ilie Vlaicu, directorul Aquatim: “Vasul de toaletă sau receptorii stradali de apă de ploaie nu trebuie să fie coş de gunoi!”

351
DISTRIBUIȚI

problematica apei uzate in timis DSCF2626În acest moment, aria de operare Aquatim include Timişoara, plus alte 8 oraşe, 28 de comune şi 35 de sate, din judeţul Timiş. Localităţile învecinate Timişoarei, cu reţea de canalizare în exploatare la finele anului 2012, sunt Ghiroda, Moşniţa şi Recaş.

Aici, gestionarea apei uzate intră în responsabilitatea secţiei din Timişoara, pentru restul localităţilor aceste activităţi sunt conduse de sucursale.

390 de capace de canalizare înlocuite

În Timişoara, sistemul de canalizare, în lungime de 537,4 km, colectează pe lângă apa uzată şi apa pluvială sau meteorică. Activitatea din judeţ este coordonată de cele cinci sucursale din oraşele: Buziaş, Deta, Făget, Jimbolia şi Sânnicolau Mare. În trei localităţi, există 36 de staţii de pompare externe: 18 – Timişoara, 12 – Ghiroda, 6 –Moşniţa. Conform ultimului raport Aquatim, în anul 2012, volumul de apă pompat a fost de 5.897.940 metri cubi. Staţiile de pompare din Timişoara ridică probleme în exploatare pentru că populaţia aruncă aici deşeuri, care dăunează funcţionării sistemului de canalizare. Din acest motiv, Aquatim a început să acorde mai multă atenţie conştientizării consumatorilor.  Astfel, timişorenii au fost invitaţi, cu diferite ocazii, să viziteze staţia de epurare. “Mesajul nostru către clienţi este foarte clar: vasul de toaletă sau receptorii stradali de apă de ploaie nu sunt coş de gunoi”, a subliniat Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.
Reţelele de canalizare de la sucursale au următoarele lungimi: Buziaş – 25,33 km, Deta – 45,20 km, Făget – 13,22 km, Jimbolia – 8,70 km, Sânnicolau Mare – 30,15 km. Pentru întreţinerea reţelelor de canalizare se folosesc autoutilitare combinate womă-vidanjă. Numai în anul 2012, mentenanţa preventivă pe reţeaua de canalizare în  Timişoara a însumat curăţarea a 79 de canale şi a 4.736 de receptori stradali de colectare a apei meteorice. În cadrul programului de mentenanţă corectivă s-au desfundat 7.480 de blocaje de canal, s-au înlocuit 46 de receptori de ape pluviale, 34 de racorduri la canalizare prăbuşite sau degradate în urma lucrărilor la infrastructură şi 390 de capace ale căminelor de canalizare.

Peste 230.000 de metri cubi de nămol

Finalizată în anul 2011, staţia de epurare din Timişoara beneficiază de o treaptă de epurare terţiară, cu tratare biologică avansată a azotului şi carbonului, precum şi tratarea chimică a fosforului. Pe parcursul anului 2012, în staţia de epurare a intrat un volum de apă uzată de 42.105.754 metri cubi. Din acest volum, cea mai mare parte, 93%, este apă menajeră, 5% apă de ploaie şi 2% apă de primă ploaie. Debitul maxim de intrare în staţie, în anul 2012, a fost de 20.039 litri pe secundă. Volumul de nămol procesat, în anul 2012, a fost de 239.911 metri cubi.
Astfel, în cadrul laboratorului de control al calităţii apei se testează lunar probe de apă uzată, prelevate de la societăţile monitorizate, potenţial poluatoare. Pe parcursul anului 2012 au fost monitorizaţi 36 de operatori economici, care deversează ape uzate industriale în canalizarea oraşului. În urma controalelor, s-a constatat că 26 de operatori au înregistrat depăşiri faţă de limitele maxime admise, prevăzute în normativ. Ca urmare, s-au aplicat 30 de penalităţi şi au fost transmise 158 de notificări. Acelaşi program de monitorizare se desfăşoară şi la sucursale, unde, însă, numărul potenţialilor operatori economici poluatori este foarte mic, de doar 16 operatori. Din anul 2013, odată cu începerea investiţiilor în infrastructura de apă uzată, angajaţii Aquatim vor face vizite la fiecare operator, pentru conştientizare şi informare asupra problemelor de mediu specifice.

Comentarii

comentarii