Acasă Actualitate Imbecili, inconștienți și ticăloși

Imbecili, inconștienți și ticăloși

336
DISTRIBUIȚI

După cum este cunoscut, în ultimile trei zile toate marile orașe ale României au fost zguduite de manifestații anti- Băsescu, unele dintre aceastea deosebit de violente. Dar oare de ce sute de mii de români, majoritatea foarte tineri, au iesit pe străzi și cer cu atâta vehemență demisia sau demiterea lui Traian Băsescu ? Cât de legitimă si de justificata este această radicală revendicare ?

După parerea mea, în nici un ca z părtinitoare, Traian Băsescu este principalul vinovat de actuala situaţie politică explozivă de la Bucureşti, de la Timişoara, de la Cluj și din toate celelalte localități ale Romăniei. 

De ce ? Din cel puţin două motive. Mai întâi, pentru că așa zisa strategie a amputării locurilor de munca si a salariilor din administratia publica, apărare, educatie si sanatate, impozitarea si inghețarea pensiilor, cresterea TVA cu 26,3%, majorarea acuta a accizelor si nu in ultimul rând reducerea practic la zero a subvențiilor pentru protecție si securitate socială, strategie decisă în mod autocrat de Traian Băsescu, a agravat in mod tragic si nu a atenuat declinul economic din ultimii trei ani. Astfel,ceste cumplite curbe de sacrificiu au detrminat reducerea in perioada decembrie 2008 – septembrie 2010 a numărului total de salariati cu 845 000, respectiv o reducere cu aproape 200 000 a numărului de salariati din administratia publica, din aparare , din invațământ si din sănatate. Datele din tabelul urmator reflectă foarte clar efectele tragice ala asa zisei strategii Basescu de contracarare a crizei economice care a inceput in 2008.
 

– mii persoane-

Momente de referință

 Total  salariati  

Salariați în administrația publica, aparare, educatie si sanatate

Total

Administrație

Educație

Sănătate

31.12.2008

5 046

1269

476

397

396

30.09.2011

4 201

1076

372

366

338

 
Drept urmare, toate aceste politici fiscale si sociale aberante nu au determinat efecte pozitive semnificative in ceea ce priveste rezolvare celor două probleme esețtiale ale economiei românesti: ineficienta si ineficacitatea agriculturii, respectiv lipsa de competivitate a produselor pe piețele interne si externe. Drept urmare, dupa o reducere cu aproape o treime a deficitului comercial din 2009 comparativ cu perioada precedenta, reducere determinată exclusiv de conjunctură, în 2010 si in 2011 acest deficit s-a perpetuat la cote de avarie. Iar cât despore ” performanțele ” agriculturii românești, cea mai ineficientă din UE, nu are rost să mai vorbim.
Pe de altă parte, așa zisa strategie Băsescu este aberantă mai ales datorita faptului că la debutul actualului dezastru economic România avea cel mai mic numar de salariati la 1000 de locuitori in ceea ce priveste administrația publica, apărarea, educația si sănătatea comparativ atât cu celelalte tari din UE , dar și cu Basarabia, Rusia si Ucraina. Datele prezentate în continuare indică fara nici un fel de echivoc cât de aberantă a fost decizia lui Traian Băsescu de a desfigura școlile, spitalele, universitațile, instituțiile medicale si celelalte instituții publice românesti. Dar in pofida faptului că la sfîrșitul anului 2008 forța de muncă din instituțiile publice românești era in mod evident cu totul și cu totul insuficientă, Traian Băsescu a susținut cu vehemență, într-o campanie de dezinformare mediatizată în cea mai bună tradiție ceușistă, că in România sunt mult prea mulți medici, profesori și funcționari publici și că salariile acestora sunt prea mari! Drept urmare, în doar câteva luni personalul din administrație și din apărare a fost redus cu 12%, cel din educație cu 8%, cel din sănătate cu 15%, iar salariile tuturor acestora au fost amputate cu aproape o treime ! De necrezut ! Dacă nu aș fi calculat singur datele din următorul tabel , utlizând cele mai valide date și informații furnizate de ONU, de Fondul Monetar Internațional și de Institutul Național de Statistică , nu aș fi crezut în ruptul capului că România era în 2008 cea mai inapoiată țară europeană in ceea ce privește educația si sănătatea ! Spre exemplu, chiar și acum un profesor de liceu de la Vârșeț are un salariu lunar de 400 de euro, în timp ce în România salariul echivalent este de doar 200 de euro . Cu toate că în Serbia, produsul intern brut in prețuri internaționale comparabile ( PIB ) este cu 20% mai mic decât în România !
 

                                                                                                                                                          -2008-

Țări

PIB/locuitor      ( dolari SUA)

Personalul din administrație, apărare,  educație si sănătate la 1000 de locuitori

Total

Administrație și apărare

Educație

Sănătate

România

12 640

59

22

19

18

Bulgaria

13 563

78

30

27

21

Republica Moldova

  3 003

69

19

31

19

Rusia

16 040

120

38

45

37

Serbia

 10 661

59

18

17

24

Ucraina

  7 287

90

23

37

30

Ungaria

19 465

84

28

31

25

 
În acest context, mă intreb: Ce l-a determinat pe Traian Băsescu să decidă în mod samavolnic distrugerea invațământului, a sistemului de sănătate si a administrației publice ? Este vorba de imbecilitate, de iresposabilitate sau pur și simplu de ticăloșie ? Pentru că nu aceste domenii strategice subfinanțate în mod sistematic reprezintă adevarata problemă in ceea ce privește deficitele publice exccesive din ultimii patru ani. Nu, în nici un caz! Gravele dezechilibre bugetare din ultimii ani au fost determinate de companiile cu capital de stat de tip CFR, Tarom, Oltchim, Metrorex și așa mai departe. Dar cât de imbecil , de inconștient sau de ticălos trebuie să fi cineva pentru ca ca să ia banii care se cuvin școlilor, universităților, spitalelor, primăriilor, muzeelor, teatrelor, filarmonicilor, unităților militare, bolnavilor, pensionarilor și celor fară nici un mijloc de subzistență pentru a-i sifona in conturile băieților deștepți care ” conduc ” anumite companii de stat ! Și crezând probabil că în România iți este permis orice după ce ai uzurpat aproape toată puterea legitimă a instituțiilor politice,Traian Băsescu a încercat acum câteva zile o noă samavolnicie. Pur și simplu, șeful de la Cotroceni a încercat să legifereze un jaf fără precedent : anularea în totalitate a drepturilor pensionarilor la servicii medicale fără plată în contul CAS-urile plătite îin zeci de ani de muncă, respectiv ” privatizarea SMURD-ului. Deci nu Oltchim-ul trebuie privatizat , ci SMURD-ul ! Însă, așa cum se intîmplă în majoritatea cazurilor, această ultimă ” șmecherie ” a fost picătura care a umplut paharul controversatei răbdări românești . Cei foarte tineri, acei tineri ostracizați de mizerie și deposedați cu cruzime de orice șansă de a trăi în mod demn, au reacționat primii. Ei au iesit pe străzi, la fel ca și părinții lor în Decembrie 1989. Iar alături de acești tineri, au venit toți cei care nu mai acceptă să fie deposedați de drepturile lor legitime, cei care nu mai au nimic de pierdut.. 
Am scris aceste rânduri cu emoție , cu tristețe și cu frustrare. Cu emoție, pentru că mi-am amintit de frumusețea sufletească a tinerilor care au ieșit pe străzi in Decembrie 1989 pentru a li se restitui un viitor furat, un viitor care era al lor și numai al lor. Cu tristețe, pentru că tinerii de azi au fost nevoiți , exact ca și atunci, să iasă pe străzi pentru a-si salva și apăra viitorul. Cu frustrare, pentru că aproape toată viața mea am trăit intr-o țară condusă de Gheorghiu – Dej, de Nicolae Ceaușescu si de Traian Băsescu. De aceea, voi participa , ca și în Decembrie 1989, la toate mitingurile și acțiunile de protest impotriva lui Traian Băsescu si a acoliților acestuia. Pentru că m-am săturat să trăiesc într-o țară mereu jefuită de viitorul ei legitim de tot felul de imbecili, de inconștienți si de ticăloși… 
 
Surse de date:
1. UN – Databases, http://data.un.org
2. IMF, http://www.imf.org/external/data.htm
3. Institutul Național de Statistică, http://www.insse.ro/cms/pages/bulrtinelunare.ro.do
 
15 ianarie 2012 Dr. Ing. Nicolae Țăran

Comentarii

comentarii