Acasă Cultura Împlinește-ți visul, la Timișoara

Împlinește-ți visul, la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Două lucrări de Vivaldi vor fi interpretate în premieră națională la Timișoara în cadrul unui concert caritabil de muzică clasică susținut de Orchestra Musica Sacra Temeswar condusă de dirijorul Andreas Schein.

Este vorba de Concertul pentru flaut și orchestră în Do major „Per Flautino” RV. 443 și „Stabat Mater” în fa minor pentru Alto și orchestră de coarde RV. 621

Concertul are loc pe data de 16 mai, ora 18:00 și este organizat de grupul de Adolescenți și Tineri Aletheia cu scopul de a înființa un fond de burse numit „Împlinește-ți visul” care să încurajeze tineri să își descopere și să își urmeze pasiunile. Banii pentru acest fond vor fi strânși prin diferite acțiuni caritabile organizate în timpul anului de către organizatori.

În urma concertului se vor acorda primele două burse pentru doi tineri cu aspirații diferite: o tânără studentă la medicină, viitor medic pediatru, care va merge în Africa pentru o lună ca să lucreze cu copiii, și un adolescent care dorește să își dezvolte hobby-ul – acela de a cânta la tobe.

Organizatorii își propun să acorde anual cel puțin trei burse în valoare de 1.000 de euro fiecare. Orice tânăr care are nevoie de sprijin financiar în scopul dezvoltării personale poate aplica la aceste burse.

În deschiderea concertului vor cânta câțiva tineri care doresc să contribuie la acest proiect prin talentul și pasiunea lor pentru muzică, oferindu-le astfel un model celor care se gândesc să dea curs dorinței de a-și depăși limitele și de a ieși din zona de confort.

Cele două lucrări au ambele un caracter special, deși sunt foarte diferite. Concertul „Per flautino” are un caracter festiv și dinamic și o scriitură foarte virtuoasă în ceea ce privește flautul solo. Lucrarea „Stabat Mater” are o istorie interesantă, pentru că Vivaldi a compus-o la comandă. Compusă pentru alto, orchestră de coarde și orgă, lucrarea zugrăvește atent momentele în care Maria stă în fața Crucii, privind Mântuitorul răstignit. Tonalitatea lucrării, fa minor, face ca aceasta să fie una dintre cele mai sumbre lucrări ale lui Vivaldi. Linia melodică și armonia reflectă fidel sentimentele trăite de Maria în acele momente de suferință. Accesul la aceste lucrări a fost posibil prin bunăvoința editurii Ricordi din Italia, care a pus la dispoziție partiturile necesare pentru acest concert caritabil.

„Am considerat că aceste două lucrări merită interpretate și aduse la lumină în România, unde până acum nu au fost cunoscut. Transmitem pe această cale mulțumiri speciale editurii de la Ricordi din Italia, pentru că ne-a ajutat în acest demers. De asemenea, mă bucur de colaborarea cu grupul de Adolescenți și Tineri Aletheia în scopul înființării fondului de burse. Aceasta reprezintă pentru orchestră o oportunitate de a colabora cu tinerii muzicieni, dorind să îi încurajeze să-și urmeze talentul. Totodată, această colaborare reprezintă o adevărată plăcere și deschidere pentru organizarea unui eveniment caritabil care știm că va avea un rezultat și un impact pozitiv în viețile unor tineri. Muzica este pentru toți”, a declarat dirijorul Andreas Schein.

Orchestra Musica Sacra Temeswar pregătește o altă premieră: opera într-un singur act, „Gloria e Himeneo”, care nu a fost niciodată interpretată în țară și pe care orchestra intenționează să o pună în scenă sub forma unei opere în concert în viitorul foarte apropiat.

„Împlinește-ți visul” – Tineri ajutând alți tineri

Când ești tânăr, visezi adesea la lucrurile pe care vrei să le faci în viață. Te gândești la lucruri realizabile imediat, cum ar fi un hobby sau o călătorie, dar și la aspecte cu bătaie lungă care îți definesc viața, așa cum ar fi cariera. Pentru unii tineri, orice astfel de vis, mic sau mare, e greu de realizat pentru că necesită resurse financiare de care ei nu dispun la momentul respectiv și, prin urmare, de multe ori, renunță. În acest scop, grupul de Adolescenți și Tineri Aletheia s-au gândit să înființeze un fond de burse numit „Împlinește-ți visul”, care să încurajeze tineri să își urmeze pasiunile și să își atingă aspirațiile.

Această acțiune de strângere de fonduri nu este prima de acest gen organizată de Adolescenții și Tinerii Aletheia. Ei au mai strâns fonduri anterior pentru diferite cauze, dar și-au dat seama că și printre ei sunt tineri care au nevoie de ajutor. Astfel s-a născut ideea acestui fond de burse. Pe viitor, organizatorii își doresc ca în fiecare an să poată ajuta un număr de tineri care au nevoie de sprijin financiar pentru a-și îndeplini visul.

„Fondul de burse „Împlinește-ți visul” își propune să ajute tinerii atunci când sunt în cumpănă și au nevoie de o oportunitate. Deseori, aceasta vine din partea celor din jur cu care avem o relație de prietenie. O relație ne ajută să facem față dificultăților și să depășim obstacolele împreună. O relație poate deschide uși și transforma visurile în realitate. De aceea, dorim ca tinerii să se sprijine unii pe alții, să simtă unii pentru alții și să facă lucrurile împreună. Îi provocăm să iasă din rutină, să exploreze, dorind să canalizăm formidabila energie adolescentină în proiecte care să le schimbe lumea, oferindu-le libertatea de a-și pune în aplicare creativitatea și talentele.” – a declarat Corina Prichici din partea organizatorilor.

Locurile sunt limitate, numărul biletelor la fel, deci vă sfătuim să vă asigurați locul în sală accesând https://www.tomtix.ro/9078 sau apelând 0724.031.591 (Corina Prichici).

Concert „Împlinește-ți visul”

Duminică: 16 mai 2021, Ora 18:00

În program:

ORCHESTRA MUSICA SACRA TEMESWAR

DIRIJOR: Andreas Schein

SOLIȘTI:  Katalin Lazar – Flaut  &  Silvia Antemia – Alto

 

Wolfgang A. Mozart – „Mica Serenadă” (Eine kleine Nachtmusik) KV. 525

Wolfgang A. Mozart – „Voi che sapete” din opera “Nunta lui Figaro”

Antonio Vivaldi –  Concert pentru flaut și orchestră în Do major „Per Flautino” RV. 443 (primă audiție națională)

Antonio Vivaldi – „Stabat Mater” în fa minor pentru Alto și orchestră de coarde RV. 621 (primă audiție națională)

În deschidere:

Dara Dima – violoncel, Rebeca Perju – harpă, Robert Perju – pian

Canonul în Re major de Johann Pachelbel

Ancuța Domuța – pian

Vals în do diez minor, op 64 no 2 de Frederic Chopin

Julia Romocea – contrabas

Sonatină de Johann Matthias Sperger

Elefantul (din Carnavalul animalelor) de Camille Saint- Saëns

Sarah Prichici – pian

Suita Spaniolă (partea I) de Isaac Albeniz Granada

Matei Domuța – vioară

Variațiuni pe o temă de Corelli de Fritz Kreisler

Daniel Prichici – pian

Sonata op 13 no 8 Patetica (partea I si a II-a) de Ludwing van Beethoven.

 

 

 

 

Comentarii

comentarii