Acasă Actualitate În 10 mai – trei momente de cotitură în istoria României

În 10 mai – trei momente de cotitură în istoria României

DISTRIBUIȚI

La 10 mai 1866, Carol I își începea domnia; în 1877, se proclama independența țării; iar în 1881, România era proclamată regat. Zi de sărbătoare națională! „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”, răsună ecoul cuvintelor lui Mihail Kogâlniceanu, un strigăt ce a rămas piatră de temelie a suveranității noastre.

A fost un drum lung, cu lupte politice și diplomatice, pentru a ne elibera de sub suzeranitatea otomană. Dar istoria nu se oprește aici, iar Timișoara poartă amprenta regalității.

În 1925, Ferdinand I și Regina Maria au participat la punerea pietrei de temelie a bisericii din Mehala, un moment ce a scris istorie în sufletul Banatului.

Regii au lăsat urme adânci și în timpul domniei Regelui Mihai I, care a înființat prin decret regal Universitatea de Vest și Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, precum și Opera Națională Română și Filarmonica Banatul.

În plus, contribuția sa la ctitorirea Catedralei Mitropolitane „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara, sfințită în 1946, este un pilon al spiritului comunității noastre.

“Ceremonia din 1997, când Regele Mihai a împărtășit cu Î.P.S. Mitropolitul Corneanu invitația de a lua Lumină în noaptea de Înviere, reflectă legătura profundă între monarhie și credință, între rege și popor. Nu este doar o reminiscență, ci un simbol viu al unei Românii care își onorează trecutul regal și își celebrează continuitatea istorică. Astfel, 10 Mai nu este doar o dată în calendar, ci o zi în care celebrăm fundamentul națiunii noastre, un triumvirat de evenimente majore care au modelat destinul României. Să nu uităm niciodată importanța acestei zile, să o sărbătorim cu mândrie și recunoștință față de cei care au făcut posibilă România modern”, spun cei de la Muzeul Național al Banatului.

Foto: Arhivele Naționale Române

Comentarii

comentarii