Acasă Economic În Caraș Severin, producțiile de grâu sunt secrete!

În Caraș Severin, producțiile de grâu sunt secrete!

DISTRIBUIȚI

Din păcate, reprezentanții Direcției pentru Agricultură Caraș Severin nu au vrut să divulge nici o cifră, privind nivelul producțiilor la cerealele păioase, în 2022: grâu, orz, rapiță, ovăz și triticale.

Adina Bate, directorul adjunct, a spus cu hotărâre că producțiile sunt confidențiale, iar ei au interzis de la Ministerul Agriculturii să facă publice cifre cu nivelul cantităților obținute de fermieri.

“Nu putem să va dăm cifre cu producțiile de grâu. Cu suprafețele nu e problema să vă spunem. Vorbim numai de producții că nu avem voie să le publicăm. Pot să va spun că nivelul recoltelor la grâu, rapiță, orz, ovăz și triticale sunt bune, în agricultură județului Caraș Severin. Deocamdată nu avem seceta în Caraș”, a divulgat directoarea adjunctă. Unele probleme sunt numai la Măureni, unde s-au înregistrat ceva calamități. E o localitate aflată la granița cu județul Timiș. Acolo sunt cinci producători agricoli, dar cu suprafețe foarte mici afectate de seceta. E vorba de vreo 50 de ha. De fapt,  în Caraș Severin, nici nu există fermieri mari. Un lucru este clar: în agricultură județului, au fost ploi, în toamna anului 2021 și în prima parte a lui 2022. Culturile de toamna nu au avut de suferit. Au mers destul de bine.

Adina Bate a concluzionat: “Am avut inclusiv zăpadă, în iarnă. La capitolul precipitații noi am stat bine, față de alte județe. Ce pot să spun este că, dacă în următoarele zile, va fi caniculă, temperaturi de peste 35 de grade, și nu va plouă, este clar că va fi și la noi seceta, iar culturile de porumb și floarea soarelui vor fi afectate. Deocamdată nu avem probleme din cauza secetei. Pentru culturile de toamna, am avut umiditate în sol, fiindca au fost precipitații. În ceea ce privește culturile de primăvară, evident că de acum, încolo, vor fi riscuri pentru porumb și floarea soarelui”.

 

 

 

Comentarii

comentarii