Acasă Actualitate În căutarea demnității, cu sociologul Gelu Duminică, la UVT

În căutarea demnității, cu sociologul Gelu Duminică, la UVT

DISTRIBUIȚI

La Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Sociologie și Psihologie a organizat în cursul zilei de ieri un curs altfel: „În căutarea demnității” – susținut de cunoscutul sociolog Gelu Duminică, împreună cu faimosul taraf condus de Marian Bătănași (Mexicanu).

Evenimentul a început prin a oferi o perspectivă istorică a identității culturale rome, pornind de la perioada de robie, deportare și eliberare, până în prezent. Pe lângă această trecere în revistă a istoriei, s-au adus în discuție și alte teme de interes major.

Un subiect special abordat a fost rolul muzicii etniei rome în societatea românească. S-a dezbătut modul în care muzica romă a influențat și a fost influențată de cultura românească. De asemenea, s-au adus în discuție prejudecățile moștenite de-a lungul generațiilor cu privire la această etnie și modul în care acestea au impact asupra comunității rome.

Evenimentul a fost animat de muzica lăutărească, cântată în acest curs deschis într-o varietate de stiluri vechi și noi. Prin intermediul unei analize comparative, publicul a putut să se bucure nu doar de experiența muzicală, ci și să înțeleagă cum muzica influențează și conectează comunitatea, care este direct proporțională cu “limba” în care e cântată și artistul care o interpretează.

Scopul suprem al muzicii nu este altul decât acela de a depăși barierele și prejudecățile interculturale. Muzica servește ca mijloc de promovare a armoniei culturale și a conviețuirii între indivizi, indiferent de originea lor culturală. Puterea muzicii constă în capacitatea sa de a depăși barierele lingvistice și de a facilita conexiuni autentice între oameni proveniți din diverse culturi. În încheiere, studenții au celebrat această diversitate și această armonie interculturală printr-o horă, o coregrafie ce a prin viață chiar în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara.

Comentarii

comentarii