Acasă Economic În ce condiții fermierul Ionel Stan din Timiș le va putea da...

În ce condiții fermierul Ionel Stan din Timiș le va putea da tractoriștilor salarii de 1.000 de euro?

DISTRIBUIȚI

Ionel Stan, proprietarul fermei Agrosuin din Checea județul Timiș, este crescător de animale, dar este axat și pe vegetal, pe cultura mare. Pe lângă creșterea porcilor din rasa Mangalița, domnul Nelu, cum îi zic oamenii din localitatea, unde a fost și viceprimar, deține peste 600 de ha pe care seamănă grâu, orz, porumb, floarea soarelui sau soia. În 1991, el a pus bazele actualei ferme. Obiectivul principal a fost să crească porci, dar au apărut unele piedici serioase și s-a îndreptat mai mult pe cultura mare.

”Pe spatele fermierilor se aruncă toată povara!”

Una dintre problemele cu care se confruntă nu numai el, ci toți fermierii din Timiș, este lipsa forței de muncă în agricultură. Domnul Nelu ar da un salariu de 1.000 de euro unui tractorist, așa cum chiar ministru agriculturii a sugerat, dar nu poate sub nicio formă. De ce? Ionel Stan a explicat: ”Da, voi putea să dau 1.000 euro un salariu lunar tractoristului, dar în același timp statul român îmi ia tot aproape 1.000 de euro impozit. Asta înseamnă nu departe de 2.000 de euro pe lună. Ştiţi cât grâu înseamnă? Un vagon și jumătate. Atunci unui tractorist îi dau 20 de vagoane de grâu?! Unde ajunge un fermier în aceste condiții? Nu toate fermele sunt mamut, nu toți fermierii sunt latifundiari, nu toți fermierii și-ar putea permite să ofere asemenea sume. Nu poți să îți permiți să dai așa salarii. Dacă ai trei tractoriști îți trebuie o sută de ha, de fapt, două sute de ha să lucrezi, că o sută e investiția și o sută le dau salariu. De 20 de ani, grâul nu îl poți vinde decât cu 50 de bani – 60 de bani. Rar au fost ani când prețul a fost mai bun, cum a fost în 2020, 70 de bani”. Ionel Stan spune că va putea să ofere un salariul de 1.000 de euro unui tractorist, fără probleme, dar statul român să nu îi mai ia un impozit de aproape 50%, ci de numai de 3%: ”Bine, suntem de acord cu ceea ce vrea ministrul, dar de ce statul român nu ne ia un impozit mic, de 3%. Atunci, va putea și fermierul să îi asigure un salariu de 1.000 de euro tractoristului. Astfel, statul ar da un ajutor foarte bun atât  investitorului (fermierului), cât și angajatului (tractoristului). Toți vor fi mulțumiți, dar nu să îmi ia aproape 50% impozit pentru salariul lui. Mie îmi ia de două ori: dacă îi dau 1.000 de euro tractoristului, statul îmi bagă mâna forțat în buzunar și îmi mai ia aproape 1.000 de euro. De unde să le dau atât?! Tot pe spatele fermierului aruncă toată povara, dar nu se poate așa!”.

Efectele devastatoare ale lipsei neonicotinoidelor

Din păcate, în 2020, la cultura de porumb au fost mari probleme, fiindcă nu s-a putut utiliza tratamentul cu neonicotionoide. Astfel, a fost înregistrat un atac masiv de diabrotica la porumb, fiindcă nu s-a mai dat cu insecto-fungicid, ci numai cu fungicid.  ”Să vedeți peste doi-trei ani ce probleme vor fi cu porumbul, fiindcă nu va merge treaba. Degeaba vrem noi să încercăm, realitatea e mult mai dură. 70% cultura de porumb pe aceste sole este afectată de diabrotica. M-am speriat când m-am uitat. Eu preconizez că în proporție de 100% la anul și în anii următori producțiile la porumb vor scădea tot mai mult, din cauză că nu putem utiliza neonicotinoidele. De fapt, pe mulți fermieri i-am auzit că nu vor să mai cultive porumb și floarea soarelui, tocmai din această cauză, că vor pierde tot mai mult. Neputând să faci tratament avio cu insecticid, nu ai cum să te bagi în porumbul înalt de doi metri să îl tratezi cu propulsata. Vor fi probleme mari, mai ales că acum și vremea este dată peste cap și nu mai știi când plouă sau nu plouă”, a declarat Stan.

În acest an, deși a fost secetă în județul Timiș, Ionel Stan a reușit să scoată o producție bună la grâu, fiindcă a știut să aplice tehnologiile corect, iar tratamentele la timp. A avut și soiuri bune. Toată producția a vândut-o la moara din Jimbolia cu 0,75 lei kilogramul. A reușit să scoată o producție medie de 7.400 kg la ha.

”E un preț bun, în condițiile grele din acest an. Eu mi-am scos investiția, care a fost să spun așa de 5 tone, în jur de 3.000 de lei. Dacă ai scos 5 tone, ți-ai scos investiția, dar eu am avut 7.400 kg la ha. Sunt mulțumit. Cei peste 5 tone înseamnă profit. Grâul a avut calități panificabile foarte bune: 85 greutate hectolitrică, 27-28 gluten”, a mai spus domnul Nelu. Au venit dealerii să facă contracte înainte de recoltare, la prețul de 52 -53 de bani, dar nu a vrut. El mizează numai pe prețul care va fi atunci la recoltare.

Comentarii

comentarii