Acasă Editorial În culise și pe scenă – drama ONG-urilor sociale din Timișoara

În culise și pe scenă – drama ONG-urilor sociale din Timișoara

DISTRIBUIȚI

”În culise și pe scenă” este titlul unei cărți ce-l are ca autor pe Petru Ilieșu, ce va zgudui liniștea multor personaje din viața Timișoarei. Scriitorul, cunoscut de altfel prin implicarea sa în viața socială a Timișoarei, cel care conduce și Fundația ”Timișoara 89”, a urmărit, observat și analizat profund domeniul social nu doar din Timișoara, dar și din România.

Autorul analizează cu finețe diferențele de atitudine între ceea ce se vede (scena) și ceea ce petrece cu adevărat, realitatea (culisele). Drama persoanelor fără adăpost, neglijate de administrația locală, pentru care ei sunt doar niște ”boschetari”, pentru care polițiștii intervin doar în situațiile foarte grave, sunt prezentate în carte. Citești, simți revolta, vrei să strigi, în vreme ce Serviciile Sociale din administrație au un aparat supradimensionat, salarii imense, poze despre ”faptele minunate”, reviste interne, realizate cu niște costuri uriașe, iar ONG-urile ce se ocupă efectiv de acești sărmani, rămân fără bani din partea primăriei.

De sărbători, mare bucurie pe scena manipulării opiniei publice: pachetele se oferă cu ”fanfară”, toate faptele sunt ”la vedere”, nu-i așa? Persoanele din poze și din film sunt dichisite, aranjate, coafate, decorate, colorate, pentru momentele în care ”se dau ajutoarele umanitare”. Tot pe scenă, din păcate, mai este și câte un reprezentant al bisericii (de orice fel), garnisit cu ”alocuțiuni patetice”, cum spune autorul, pentru a impresiona publicul.. Îndemnul lui Hristos este ”să nu știe stânga ce face dreapta”, referindu-se la faptele bune pe care le facem… Cu toate acestea, faptele bune sunt, adesea, ”în direct”.

Adesea, persoanele cu probleme recurg la suicid. Sau fac acest gest, involuntar, ca rezultat al unei supradoze. Mamele plâng și cer medicului: ”Nu scrieți că s-a sinucis, că nu mi-l îngroapă”… Mai sunt cei bolnavi de TBC, refuzați mereu la spitale, nu au carduri de asigurați, nu au… nu au… Într-o zi vor muri! Toate aceste drame trec prin Fundația ”Timișoara 89”, locul în care găsesc un pat, o baie, o masă caldă, un adăpost. Nu toți rămân, se știe, alții revin, cu disperările lor, cu durerile lor. Deși fundația este primul ONG din România, cu statut de interes public, Primăria Timișoara nu plătește serviciile sociale de luni de zile.

Nu doar ”Timișoara 89” trece prin această situație, toate, dar omul care a dat viață acestei fundații este mai vocal. Ce spune el despre funcționarii publici angajați în departamentele pentru servici sociale? ”În birouri sunt semnalate mai multe poziții ocupate de clientela politică, posturi obținute în urma unor concursuri formale (la unele concursuri se prezintă doar cel care va ocupa postul) funcționari obtuzi și ignoranți care au puțină legătură cu realitatea, dar care multiplică birocrația și toacă fără rezultate notabile bugetul administrațiilor”.

Acest text este doar o mică surprindere a cărții complexe, scrisă de Petru Ilieșu.

Este așa, știm, este momentul unei schimbări.

Toată administrația trebuie reformulată.

La noi, în Timișoara, primarul Robu știe bine toate acestea! De aceea, avem nevoie de alt primar!

Comentarii

comentarii