Acasă Cultura În decembrie, 9 spectacole la Teatrul Maghiar Timișoara, unele interzise minorilor, altele...

În decembrie, 9 spectacole la Teatrul Maghiar Timișoara, unele interzise minorilor, altele pentru copii sau cu intrare liberă

DISTRIBUIȚI

În ultima lună a anului 2019, în decembrie, Teatrul Maghiar Timișoara a stabilit un program de 9 spectacole, unele interzise minorilor, altele pentru copii sau cu intrare liber și altele invitate, reprezentații  traduse și în limba română.

Astfel, luni, 2 decembrie, 19:00, la Club Manufactura (Splaiul Tudor Vladimirescu, nr.9), va avea loc spectacolul Burundanga, sau masca, bascii și marfa, regia Csábi Anna, text Jordi Galceran.

Comedia este o coproducție а Teatrului Maghiar cu trupa maghiară „Harag György” a Teatrului de Nord Satu Mare. Intriga textului este legată de momentul în care o studentă descoperă din greșeală că iubitul ei e membru în organizația teroristă ETA.

Interzis spectatorilor sub 14 ani.

Marți, 3 decembrie, 19:00, în Sala Mare, va avea loc spectacolul EXIT, regia Schilling Árpád, text bazat pe improvizațiile actorilor.

Undeva în Marea Britanie câțiva imigranți sunt închiși în clădirea unui teatru dezafectat. Au sosit din diverse țări din Europa de Est. Cei de afară le-au promis că totul se va rezolva și le-au spus că tot ce trebuie să facă este să aștepte.

Spectacolul este coprodus cu Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad și Teatrul Național din Sombor (Serbia), se joacă în română, maghiară, engleză și sârbă și vorbește despre stereotipuri: Ce credem despre reflexele și obiceiurile noastre, despre tiparele noastre de comportament moștenit sau dobândit, despre lipsa noastră de încredere, prejudecățile, temerile și dorințele noastre? Traducere prin supratitrare.

Miercuri, 4 decembrie, 19:00, în Sala Mare, se va desfășura spectacol invitat al Teatrului Szigligeti Oradea FLOARE DE  MINĂ. Regia Hunyadi István, text de  Székely Csaba.

În seria „minei“, o trilogie a cărei acțiune e plasată într-o comunitate rurală pe cale de extincție din inima Ținutului Secuiesc, fiecare dintre cele trei piese își are propriul subiect central – sinuciderile în lanț în Flori de mină, abuzurile sexuale ale preoților în Apă de mină, corupția ca singura formă de „activitate economică“ în Orb de mină, cuprinzînd în același timp referințe explicite la celelalte și cîteva laitmotive (lipsa fundamentală de speranță, alcoolismul cronic, naționalismul maghiar și disperarea tinerilor de a pleca din sat, mirajul universal al orașului).

Scriitura acestor piese – de un cehovianism dotat cu doze-șoc de cinism și sarcasm – este extrem de puternică, cu o impresionantă bogăție de limbaj  și personaje bine alcătuite, ale căror structuri sufletești se dezvăluie progresiv (…), explică Iulia Popovici – Observator Cultural. Traducere prin supratitrare.

Joi, 5 decembrie, 19:00, în Sala Mare, va avea loc spectacol invitat al Teatrului Szigligeti Oradea: BEZNĂ DE  MINĂ. Regia Hunyadi István, text de  Székely Csaba.

„Beznă de mină” conturează cu o sinceritate crudă, dar și cu un umor excepţional, portretul membrilor unei comunități dintr-o comună imaginară din Secuime: decorul cunoscut din „Floare de mină” este animat de personajele tipice ale luptelor electorale.

Ince, primarul care se află la sfârșitul mandatului, dorește cu orice preţ să-și păstreze funcția. Pentru a-l înlătura din cursa electorală pe adversarul lui, Izsák, apelează la ajutorul comisarului Florin Lupescu, un polițist din oraș, vorbitor de limba maghiară. Omul legii însă descoperă afaceri necurate, în care primarul însuși este implicat. Dar nu numai cariera lui Ince este pusă în pericol: el trebuie să se confrunte cu destrămarea propriei familii… Durata: o oră 50 minute.

Vineri, 6 decembrie, 19:00, în sala Studio. CRĂIASA ZĂPEZII, regia Traian Savinescu, după H. Ch. Andersen.        

Edgar se trezește în palatul Crăiesei Zăpezii, în Nordul îndepărtat, având inima de gheață. Curajoasa Gerda pornește la drum pentru a-l salva. Pe drum, este ajutată sau împiedicată de multe ființe fantastice, însă iubirea ei față de Edgar îi dă putere să meargă mai departe în ciuda obstacolelor. Spectacol pentru copii. Traducerea în română va fi la cască. Durata: 80 min.

Miercuri, 11 decembrie, 19:00, în sala Studio. DIVERSITATEA REUNEȘTE IDENTITĂȚI – eveniment organizat de Departamentul pentru Relații Interetnice cu ocazia Zilei Minorităților Naționale din România.

Participă actori de la Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely, Teatrul German de Stat și Teatrul Merlin, secția sârbă.

Intrarea este liberă. Traducere în română prin supratitrare.

Vineri, 13 decembrie, ora 19:00, în Sala Mare & luni, 16 decembrie, de la ora 13:00, tot în Sala Mare, se va desfsura spectacol invitat al Váróterem Projekt și  ZUG.Zone din Cluj-Napoca, NEÎNGROPAȚI, spectacol scris și regizat de Lovassy Cseh Tamás.

Treizeci de ani ne ajung pentru a ne formula întrebările despre schimbarea regimului, evenimentele din Timișoara sau ce a urmat? Treizeci de ani ne ajung pentru a decide dacă experimentul numit Schimbarea regimului ne-a realizat speranțele? Treizeci de ani ne ajung pentru a îngropa ceva – amintiri, pierderi, traume – și pentru a găsi o cale spre un viitor mai viabil? Treizeci de ani ne ajung pentru a avea o varianta unică despre ce s-a petrecut la revoluție? Treizeci de ani ne ajung pentru a găsi întrebări potrivite care ne aduc mai aproape de înțelegerea prezentului?

În limba română va fi prin supratitrare.

Miercuri, 18 decembrie, 19:00, în Sala Studio, va rula spectacolul HEDDA GABLER, regia Tom Dugdale, text Henrik Ibsen.

Căsătorită cu un intelectual care o plictisește, fiind totuși imposibil să se rupă de convențiile sociale, Hedda se afundă în propria nefericire și nu poate renunța la iluzia pe care a creat-o, preferând să renunțe la propria viață. Hedda Gabler nu tolerează ipocrizia și convențiile, însă se afundă în societatea pe care o disprețuiește. Traducerea în limba română va fi la cască.

De asemenea, duminică, 22 decembrie, de la ora 11:00 și ora 18:00, in Sala Mare, va avea loc spectacolul URSULEȚUL WINNIE PUH, in regia lui Kedves Emőke, text A. A. Milne.

Prietenii lui Cristopher Robin, personajele dragi din Magica Pădure, își trăiesc viața lor de zi cu zi fredonând melodii cu veselie. Dar ordinea din Pădure este tulburată din când în când de evenimente neobișnuite, când Winnie-the-Pooh trebuie salvat din cauză că a mâncat prea multă miere. În lumea Pădurii apar figuri noi. Personajele pornesc în explorarea Polului Nord, deși habar nu au în ce constă acest lucru.

Spectacol recomandat pentru întreaga familie. Traducerea în română va fi la cască. Durata: 2 ore 15 min, o pauză.

Comentarii

comentarii