Acas─â Actualitate In memoriam Aurel Ardelean

In memoriam Aurel Ardelean

535
DISTRIBUIȚI

Pre┼čedintele ┼či rectorul fondator al Universit─â┼úii de Vest ÔÇ×Vasile Goldi┼č” din Arad ar fi ├«mplinit, pe 4 iulie 2020, 81 de ani.

Crea┼úia Profesorului Aurel Ardelean este Universitatea de Vest ÔÇ×Vasile Goldi┼č” din Arad, al c─ârei nume de prestigiu se roste┼čte cu respect ├«n multe ┼ú─âri ale lumii, partenere prin activitatea de cercetare ┼čtiin┼úific─â ┼či cultural─â. Prin roadele crea┼úiei sale academice, Domnia Sa ne-a transmis Onoarea ┼či respectul fa┼ú─â de ├«ntreaga sa oper─â ┼čtiin┼úific─â, managerial─â ┼či cultural─â. Profesorul Aurel Ardelean a fost primul care a ├«ndeplinit visul ar─âdenilor de a avea ├«nv─â┼ú─âm├ónt superior la Arad, cerut de Vasile Goldi┼č, la ├«nceputul veacului trecut, ├«n Parlamentul de la Budapesta. De aceea, nu ├«nt├ómpl─âtor, ctitorul Rom├óniei Mari, Vasile Goldi┼č, a devenit patronul spiritual al Universit─â┼úii de Vest ÔÇ×Vasile Goldi┼č” din Arad.

Profesorul Aurel Ardelean a studiat la Facultatea de Biologie, Universitatea ÔÇ×Babe┼č Bolyai”, Cluj-Napoca (1962). A fost doctor ├«n ┼čtiin┼úe biologice cu teza ÔÇ×Flora ┼či vegeta┼úia Cri┼čului Alb, ├«ntre izvoare ┼či ora┼čul Ineu”, ├«n anul 1980. Timp de cinci ani, ├«n perioada 1970-1975, a studiat, al─âturi de ceilal┼úi membri ai Catedrei de de Botanic─â a Universit─â┼úii ÔÇ×Babe┼č- Bolyai” din Cluj, flora ┼či asocia┼úiile vegetale de pe cuprinsul Mun┼úilor Z─ârand. Rezultatele au fost cuprinse ├«n lucrarea monografic─â ÔÇ×Flora ┼či vegeta┼úia Mun┼úilor Z─ârand”, publicat─â ├«n anul 1978 ┼či premiat─â de Academia Rom├ón─â, ├«n anul 1981, cu premiul ÔÇ×Emanoil Teodorescu”, printre laurea┼úi eviden┼úiindu-se ┼či prof. univ. dr. Aurel Ardelean.

A activat cu pasiune, pentru biologie, ├«n ├«nv─â┼ú─âm├óntul preuniversitar, dintre care 15 ani ca inspector ┼čcolar de biologie, iar din 1980, dup─â ├«ncheierea Doctoratului, a predat Botanic─â agricol─â la Universitatea de Agronomie ┼či Medicin─â Veterinar─â din Timi┼čoara. A fost senator, membru al Comisiei pentru ├Änv─â┼ú─âm├ónt, Tineret ┼či Sport a Senatului Rom├óniei, ├«n legislatura 2004-2008.

A fost profesor universitar, ├«n domeniul botanicii, botanicii farmaceutice ┼či a biologiei celulare ├«n cadrul Facult─â┼úilor de Biologie, Medicin─â ┼či Farmacie ale Universit─â┼úii de Vest ÔÇ×Vasile Goldi┼č” din Arad. ├Äncep├ónd cu anul 2001 a condus doctorate ├«n domeniul biologiei ├«n Universitatea din Oradea, iar din anul 2009 a condus ┼×coala Doctoral─â de Biologie din cadrul Universit─â┼úii de Vest ÔÇ×Vasile Goldi┼č” din Arad. A fost pre┼čedintele Funda┼úiei pentru Biologie celular─â ┼či molecular─â din Rom├ónia ┼či pre┼čedintele Societ─â╚Ťii Rom├óne de Biologie.

Rezultatele studiilor din activitatea de cercetare au fost publicate ├«n 4 monografii, 28 c─âr┼úi de specialitate cu caracter de cercetare. De asemenea, a publicat peste 156 c─âr┼úi, tratate, monografii (autor unic sau ├«n colaborare), 242 articole publicate ├«n reviste ┼či volume de specialitate ÔÇô dintre care 54 ├«n reviste acreditate CNCSIS, 15 indexate ISI ; 322 lucr─âri comunicate la conferin┼úe/congrese na┼úionale ┼či interna┼úionale (275 ├«n ┼úar─â, 47 ├«n str─âin─âtate), peste 100 de cit─âri ├«n lucr─âri de specialitate. Pentru uz didactic a publicat 15 manuale ┼čcolare de biologie ┼či 3 atlase (Genetic─â, Ecologie ┼či Anatomie).

Interna┼úionalizarea Universit─â┼úii de Vest ÔÇ×Vasile Goldi┼č” din Arad, printre universit─â┼úile de prestigiu din Europa face parte din opera excep┼úional─â de manager a Pre┼čedintelui ┼či Rectorului fondator Aurel Ardelean al c─ârui nume este ├«nscris de peste 30 de ani ├«n istoria ├«nv─â┼ú─âm├óntului superior rom├ónesc ┼či european, ca parte a patrimoniului cultural universal.

Valorile morale ale Profesorului Aurel Ardelean, de la care nu a abdicat niciodat─â, au fost: demnitate, onoare ┼či curaj.

Pre┼čedintele ┼či Rectorul fondator al Universit─â┼úii de Vest ÔÇ×Vasile Goldi┼č” din Arad, prof. univ. dr. Aurel Ardelean r─âm├óne un simbol al deschiderii, al umanismului, al ac┼úiunilor pozitive ┼či al altruismului, al excep┼úionalelor ┼či numeroaselor reu┼čite, ale c─âror efecte vor fi pre┼úuite ┼či ├«n viitor.

Comentarii

comentarii