Acasă Cultura In memoriam nea Costică Gruescu – specialistul numărul unu în mineralogie a...

In memoriam nea Costică Gruescu – specialistul numărul unu în mineralogie a Banatului

DISTRIBUIȚI

La Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” din Bocșa județul Caraș Severin a fost organizată o expoziție de carte, la un an de la plecarea la cele veșnice a colecționarului mineralog de la Ocna de Fier, Constantin Gruescu, timp de 4 zile, până la sfârșitul săptămânii trecute.

Expoziția In memoriam nea Costică Gruescu a fost cea mai vizitată dintre expozițiile lunii ianuarie din județ. Potrivit datelor, 44 de utilizatori ai serviciilor bibliotecii au admirat, în această perioadă, cărțile și pietrele expuse.

Constantin Gruescu, tehnician miner de profesie și renumit colecționar-mineralog de la Ocna de Fier, s-a născut în 12 aprilie 1924 la Dognecea și s-a stins în 22 ianuarie 2020 la Ocna de Fier, județul Caraș-Severin.

Nea Costică a fost un autodidact. A absolvit şapte clase şi trei cursuri de specializare, dar  a studiat numeroase tratate de mineralogie româneşti şi străine. Profesia de bază: controlor tehnic în siderurgie şi minerit.

A fost membru al Societății Române de Științe Naturale, al Asociației Internaționale a Mineralogilor din Basel / Elveția, al Societății Culturale „Plai Mioritic” din Iași și al Societății Române de Geografie.

Pasionat de scris, Constantin Gruescu are lucrări de profil publicate în România, Ungaria, Austria, dar a fost și un mare iubitor de muzică, de poezie, de artă, apropiindu-se de importanți scriitori și artiști plastici, reușind să adune în ”Casa Binelui” de la Ocna de Fier și o importantă colecție artă (pictură, sculptură etc.), precum și o bibliotecă impresionantă.

În 22 ianuarie 2020 s-a stins o legendă a Banatului, lăsând în urmă o minunată colecție de minerale, mult mai săracă acum, fără custode.

Luminița Gherman, una dintre nepoatele lui nea Costică, a vizitat expoziția și a mărturisit că intenționează să transforme Casa Binelui de la Ocna de Fier în Casă Memorială Constantin Gruescu, iar Episcopia Caransebeșului va încerca să o ajute pentru punerea în practică a acestui proiect foarte necesar pentru județul Caraș Severin.

 

Comentarii

comentarii