Acas─â Actualitate In Memoriam – prof. univ. dr. Aurel Ardelean

In Memoriam – prof. univ. dr. Aurel Ardelean

DISTRIBUIȚI

Universitatea de Vest ÔÇŁVasile Goldi┼č” din Arad anun┼ú─â, duminic─â, comemorarea a trei ani de la decesul profesorului Aurel Ardelean, rectorul fondator al institu┼úiei, la v├órsta de 82 de ani.

ÔÇŁ26.12.2018. O zi trist─â pentru comunitatea academic─â ar─âdean─â, c├ónd ne-a p─âr─âsit rectorul fondator al Universit─â┼úii de Vest ÔÇ×Vasile Goldi┼čÔÇŁ din Arad, prof. univ. dr. Aurel Ardelean. Omul providen┼úial care a ├«ndeplinit visul ar─âdenilor de a avea ├«nv─â┼ú─âm├ónt superior ├«n ora┼čul nostru, cerut de Vasile Goldi┼č, la ├«nceputul veacului trecut, ├«n Parlamentul de la Budapesta. De aceea, nu ├«nt├ómpl─âtor, ctitorul Rom├óniei Mari, Vasile Goldi┼č, a devenit patronul spiritual al Universit─â┼úii de Vest ÔÇ×Vasile Goldi┼čÔÇŁ din Arad.

Profesorul Aurel Ardelean a studiat la Facultatea de Biologie, Universitatea ÔÇ×Babe┼č BolyaiÔÇŁ, Cluj-Napoca (1962). A fost doctor ├«n ┼čtiin┼úe biologice cu teza ÔÇ×Flora ┼či vegeta┼úia Cri┼čului Alb, ├«ntre izvoare ┼či ora┼čul IneuÔÇŁ, ├«n anul 1980. A activat cu pasiune, pentru biologie, ├«n ├«nv─â┼ú─âm├óntul preuniversitar, dintre care 15 ani ca inspector ┼čcolar de specialitate, iar din 1980, dup─â ├«ncheierea Doctoratului, a predat Botanic─â agricol─â la Universitatea de Agronomie ┼či Medicin─â Veterinar─â din Timi┼čoara. A fost senator, membru al Comisiei pentru ├Änv─â┼ú─âm├ónt, Tineret ┼či Sport a Senatului Rom├óniei, ├«n legislatura 2004-2008. A fost profesor universitar, ├«n domeniul botanicii, botanicii farmaceutice ┼či a biologiei celulare ├«n cadrul Facult─â┼úilor de Biologie, Medicin─â ┼či Farmacie ale Universit─â┼úii de Vest ÔÇ×Vasile Goldi┼čÔÇŁ din Arad. ├Äncep├ónd cu anul 2001 a condus doctorate ├«n domeniul biologiei ├«n Universitatea din Oradea, iar din anul 2009 a condus ┼×coala Doctoral─â de Biologie din cadrul Universit─â┼úii de Vest ÔÇ×Vasile Goldi┼čÔÇŁ din Arad. A fost pre┼čedintele Funda┼úiei pentru Biologie celular─â ┼či molecular─â din Rom├ónia ┼či pre┼čedintele Societ─â╚Ťii Rom├óne de Biologie.

Rezultatele studiilor din activitatea de cercetare au fost publicate ├«n 4 monografii, 28 c─âr┼úi de specialitate cu caracter de cercetare. De asemenea, a publicat 156 c─âr┼úi, tratate, monografii (autor unic sau ├«n colaborare), 242 articole ├«n reviste ┼či volume de specialitate, 322 lucr─âri comunicate la conferin┼úe/congrese na┼úionale ┼či interna┼úionale (275 ├«n ┼úar─â, 47 ├«n str─âin─âtate), peste 100 de cit─âri ├«n lucr─âri de specialitate. Pentru uz didactic a publicat 15 manuale ┼čcolare de biologie ┼či 3 atlase (Genetic─â, Ecologie ┼či Anatomie).

Crea┼úia Profesorului Aurel Ardelean este Universitatea de Vest ÔÇ×Vasile Goldi┼čÔÇŁ din Arad, al c─ârei nume de prestigiu se roste┼čte cu respect ├«n multe ┼ú─âri ale lumii, partenere prin activitatea de cercetare ┼čtiin┼úific─â ┼či cultural─â. Prin roadele crea┼úiei sale academice, Domnia Sa ne-a transmis onoarea ┼či respectul fa┼ú─â de ├«ntreaga sa oper─â ┼čtiin┼úific─â, managerial─â ┼či cultural─â.

Pre┼čedintele ┼či Rectorul fondator al Universit─â┼úii de Vest ÔÇ×Vasile Goldi┼čÔÇŁ din Arad, prof. univ. dr. Aurel Ardelean va r─âm├óne un simbol al deschiderii, umanismului, ac┼úiunilor pozitive, altruismului ┼či al excep┼úionalelor reu┼čite, ale c─âror efecte vor fi pre┼úuite ┼či ├«n viitor. Va fi mereu prezent aici, al─âturi de noi, iar Universitatea de Vest ÔÇ×Vasile Goldi┼čÔÇŁ din Arad va sta m─ârturie a activit─â┼úii sale.

Dumnezeu s─â ├«l odihneasc─â ├«n pace!ÔÇŁ

Comentarii

comentarii