Acasă Politica În NATO cu acordul Moscovei?

În NATO cu acordul Moscovei?

DISTRIBUIȚI

Recapitulăm. Stoltenberg, secretarul general NATO, a anunțat la Kiev că, la următorul summmit, Ucraina ar putea fi invitată oficial să adere la NATO. Ceva mai târziu, a făcut precizarea că aderarea se va produce după încheierea războiului. Și că toate statele membre și-au dat acordul în acest sens. A doua zi, Germania contestă acest acord. Ucraina să mai aștepte. Iar în această săptămână, oficialii de la Budapesta au explodat. Conform acestora, Ucraina nu poate intra în NATO fără acordul Rusiei. Hopa!

Replica Kievului a fost aproape instantanee. Ucraina devine membru NATO pentru că dorește, pentru că astfel este asigurată securitatea nu numai a acestui stat, ci a întregii Europe. Și nu este necesar niciun fel de acord al Moscovei. Cum stau lucrurile în realitate?

Depinde la ce realitate ne raportăm. În noua realitate e posibil orice. Dar în realitatea de până acum, un stat nu putea intra în NATO decât dacă avea tratate de bună vecinătate cu toate statele din jur. În realitatea de până acum, Ucraina ar trebui ca în prealabil să încheie un asemenea tratat cu Rusia și, separat, cu Belarusul. Ceea ce este absolut imposibil în plin război. Este adevărat că secretarul general NATO – de aceea am și amintit prcizarea acestuia – a afirmat că aderarea va avea loc după încheierea războiului. Dar invitarea oficială în vederea aderării? Aici există o contradicție în termeni. Invitarea Ucrainei ar urma să se producă la Vilnius. Ori summitul de la Vilnius are loc în această vară. E greu de presupus că războiul se încheie atât de repede. Nu există niciun fel de indicii în acest sens. Această ambiguitate generată de secretarul general NATO creează bătăi de cap nu numai la Kiev, ci și în toate celelalte capitale europene. Mai puțin la București, președintele României fiind copleșit de uriașa responsabilitate a periplului său prin statele anti-americane ale Americii de Sud. Și încă și mai puțin la Ministerul de Externe de la București, care a ratat oportunitatea de a-și extrage diplomații din Sudan. Probabil fiindcă și Bogdan Aurescu e total absorbit de periplul din America de Sud.

Reacția consilierului lui Zelenski vizavi de poziția oficială de la Budapesta este extrem de dură. Și demonstrează că, într-adevăr, ceea ce a anunțat Stoltenberg reprezintă de fapt un semnal al înțelegerii pe această temă a intrării Ucrainei în NATO între liderii politici de la Washington și Kiev. Când există o asemenea înțelegere, realitatea de ieri nu se mai pupă cu realitatea de mâine. Se schimbă pur și simplu regulile jocului!

Comentarii

comentarii