Acasă Actualitate În plin scandal, Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara vrea să își...

În plin scandal, Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara vrea să își dubleze numărul de angajați

DISTRIBUIȚI

Noutăți la Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara. La o săptămână după ce a intrat în atenția publică pentru că evaluatorii își aprobau unii altora finanțări nerambursabile în cadrul apelurilor, entitatea din subordinea primăriei ar putea să se restructureze. Vorbim de o creștere semnificativă a numărului de posturi – în unele cazuri, și a salariilor –, dacă vor fi de acord și consilierii locali.

Mai exact, numărul angajaților ar putea crește de la 14 la 30. Totodată, în loc de doi șefi, vor fi patru. Acest lucru ar însemna și majorarea bugetului cu 1,2 milioane de lei. Dintre noile posturi, opt vor fi parte a compartimentului care se va ocupa de cinematografe, primul care a trecut deja în grija Centrului de Proiecte fiind Victoria, sau de alte spații date în grija centrului, cum este cel de pe Popa Șapcă nr. 4, de la Bastion. Celelalte opt posturi vor suplimenta funcțiile deja existente.

Eventuala creștere a numărului de posturi nu ar fi prima. Operaționalizat în martie 2021 (HCL 84/2021), centrul avea inițial doar șapte posturi. De conducere erau două: cele de director și de contabil-șef. În plus, mai erau două posturi de „expert” și câte unul de „economist”, „consilier juridic” și „inspector de specialitate”, toate de gradul/treapta II. În iulie 2021 (HCL 299/2021), Consiliul Local Timișoara creștea numărul de posturi din cadrul Centrului de Proiecte la 14. Celor deja existente li se adăugau șapte, toate de execuție: trei de „expert, grad II” și câte două de „inspector de specialitate, gradul I” și „inspector de specialitate, gradul IA”.

Noua structură propusă ar aduce încă două posturi de conducere și 14 de execuție. În prima categorie intră un „șef serviciu” și un „șef birou”. În cea de-a doua, câte trei „inspectori de specialitate, grad IA” și „experți, grad I”; câte doi „inspectori de specialitate, grad II” și „experți, grad II”; câte un „consilier juridic, grad IA”, „expert, grad IA”, casier și administrator.

Referitor la structură, cea „existentă nu mai corespunde necesității curente, fiind necesară reorganizarea activității Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara”, se arată în raportul de specialitate care însoțește proiectul de hotărâre. „Menționăm că pentru cele 16 posturi nou create este necesară suplimentarea bugetului de venituri și cheltuieli (…) cu suma de 1.168.999 lei”, se mai arată în documentul semnat inclusiv de directoarea Centrului de Proiecte, Alexandra-Maria Rigler.

Din același raport mai aflăm că, inclusiv în prezent, Centrul de Proiecte cuprinde două compartimente: „Compartimentul financiar-contabil și juridic” și „Compartimentul programe, proiecte și relații publice”. În urma eventualei reorganizări ar fi șase: „Compartimentul juridic și resurse umane” (trei posturi de execuție), „Biroul buget, financiar și achiziții publice” (un post de conducere și cinci de execuție), „Compartimentul Contabilitate” (două posturi de execuție), „Compartimentul programe și proiecte” (cinci posturi de execuție), „Compartimentul de comunicare și relații publice” (patru posturi de execuție), „Serviciul Programare și Administrare Spații” (un post de conducere și șapte de execuție). Dintre acestea, doar ultimul este nou, celelalte fiind desprinse din cele existente anterior. Compartimentele care nu au menționate „posturi de conducere” vor fi fie în subordinea directorului, fie a contabilului șef.

Referatul de aprobare semnat și de primarul Dominic Fritz menționează și care ar fi rezultatele așteptate în urma reorganizării Centrului de Proiecte: „eficientizarea activității”, „administrarea și gestionarea (…) de spații dotări aferente”, „contribuția Centrului de Proiecte la implementarea Programului Cultural «Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii» și consolidarea moștenirii acestuia” și „creșterea capacității (…) în vederea monitorizării și evaluării acțiunilor, proiectelor și programelor finanțate, luând în considerare numărul mare de oferte înscrise la apelurile de finanțare nerambursabilă lansate până în prezent, pe anul 2022”.

Toate posturile vor fi de natură contractuală, pe perioadă nedeterminată. Din anexele proiectului aflăm și care ar fi noile salarii oferite angajaților Centrului de Proiecte. La fel ca în cazul funcționarilor și angajaților din primărie, veniturile vor fi raportate la salariul minim pe economie și, în general, vor crește. În cazul posturilor de execuție, acestea vor porni de la dublul salariului minim și ajung la de 4,86 ori valoarea acestuia. În ceea ce privește posturile de conducere, salariile directorului, contabilului șef , șefului de serviciu și șefului de birou vor fi de 7,3; 6,5; 6,3; respectiv 6,1 ori mai mari decât salariul minim.

Vestea bună pentru angajații centrului este că de la 1 iunie crește și salariul minim, până la 2.750 de lei. Așadar, dacă va fi aprobat proiectul de hotărâre, salariului directorului va crește de la 12.829 la 20.075 de lei, iar cel al contabilului-șef, de la 10.791 la 17.875 de lei, Șefii noilor compartimente vor câștiga 17.325, respectiv 16.775 de lei. Toate sumele sunt brute.

Proiectul de hotărâre se află pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Timișoara de marți, 10 mai, după ce a fost urcat pe site-ul primăriei luni. Iată organigrama, statul de funcții și nivelul salarial propuse:

Comentarii

comentarii