Acasă Actualitate În Postul Paștilor au debutat Serile filocalice duminicale la Mănăstirea Timișeni-Șag

În Postul Paștilor au debutat Serile filocalice duminicale la Mănăstirea Timișeni-Șag

DISTRIBUIȚI

În prima duminică din Postul Sfintelor Paști, în paraclisul cu hramurile „Întâmpinarea Domnului” și „Sfântul Ambrozie, Arhiepiscopul Mediolanului” de la Mănăstirea Timișeni-Șag, au debutat Serile filocalice.

Serile filocalice duminicale de la Mănăstirea Timișeni-Șag fac parte din proiectul spiritual și cultural, intitulat „Academia Timișană”, denumire ce are în vedere, întâi de toate, o raportare non-instituțională, fiind mai mult o stare de suflet, de gândire, o stare de raportare la ceea ce înseamnă viața duhovnicească. Proiectul se dorește a fi o dezvoltare de gândire și trăire, prin diverse manifestări, precum: conferințe, meditații, dialoguri, prezentare de cărți, documentare, expoziții, întâlniri colocviale.

Prima conferință a fost susținută de arhimandrit Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei, și a avut drept temă Filocalia, o crestomație de opere ascetico-mistice, scrise de părinți ai spiritualității ortodoxe răsăritene din sec. IV-XV, centrate pe viața contemplativă și practicarea virtuților.

La eveniment au fost prezenți clerici, monahii și credincioși, iubitori de cultură filocalică.

În prelegerea intitulată „Filocalia, trecut și actualitate”, referentul, pornind de la etimologia cuvântului „filocalie”, care provine din limba greacă, însemnând „iubire de frumusețe-bunătate-sfințenie”, a subliniat că, această frumusețe nu implică doar o dimensiune estetică, ci și o dimensiune morală, spirituală, care își află expresia deplină în Dumnezeu.

După prezentarea în detaliu a istoriei Filocaliei și a primelor ediții în limba greacă, rusă, românească și engleză, părintele conferențiar a amintit și de influența exercitată de această antologie în istoria Bisericii Ortodoxe, fiind considerată, pe drept cuvânt, o călăuză pentru desăvârșirea spirituală a fiecărui creștin.

Vorbind despre caliștii filocaliei, precum și despre alcătuirea Filocaliei românești, realizată în 1769 de Sfântul Paisie Velicikovski, părintele a menționat și lucrarea filocalică de referință a teologului român Dumitru Stăniloae, capodoperă ce se evidențiază prin traducere, note de subsol, număr de texte și autori atât de varianta grecească, cât și de cea rusească.

Conferința a cuprins și momente de lectură din operele părinților filocalici, ce au constituit drept imbolduri pentru curățirea sufletului și înaintarea în viața duhovnicească.

Comentarii

comentarii