Acasă Actualitate În premieră naţională, timişenii vor produce biomasă reziduală din paie şi coceni

În premieră naţională, timişenii vor produce biomasă reziduală din paie şi coceni

DISTRIBUIȚI

biomasa 2Specialişti în producerea de energii regenerabile, din Austria şi de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) Timişoara, investitori şi manageri de ferme s-au reunit, recent, la Centrul Regional de Afaceri Timişoara. Ei au analizat posibilităţile judeţului Timiş în scopul demarării primului proiect pilot din România pentru producerea de biomasă din reziduri agricole (paie şi coceni de porumb).

De asemenea, au fost prezentate şi alte surse de biomasă reziduală (oamenii şi animalele).

În România nu s-au ars paie şi coceni pentru energie

Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, Austrian Agricultural Cluster şi Romania Sustenable Egergy Cluster (ROSEGN). „În România, până acum, nu s-a utilizat biomasă reziduală din paie şi coceni pentru a se produce energie. Este o tehnologie specială foarte eficientă, computerizată, produsă şi utilizată numai de ţările scandinave, în special de Danemarca. Primele reacţii din partea firmelor interesate să producă biomasă din reziduri de aici sunt promiţătoare. Business-ul este de viitor, fiindcă ar rezolva multe din problemele economice nu numai din judeţul Timiş, ci din întreaga ţară. Un proiect de referinţă ar putea produce un efect de domino în toată România şi va demonstra, practic, beneficiile ce le va aduce o asemenea investiţie”, a declarat Dragoş Apostol, reprezentantul Agropawer Green Energy Timiş.

Deşeurile care conţin celuloză (paie, coceni) din activităţile agricole reprezintă o sursă importantă de energie nevalorificată corespunzător. De aceea, în Timiş se caută investitori care vor să utilizeze aceste deşeuri în producerea de energie. Proiectul e cu atât mai important cu cât Uniunea Europeană ne-a impus ca, în anul 2020, ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final brut de electricitate trebuie să depăşească 30%.

80.000 de hectare neutilizate în Timiş

„Producerea de energii regenerabile din biomasă este o problemă de mare perspectivă, dar trebuie să existe un echilibru între producţia agricolă destinată hranei şi producerea de combustibil. Terenurile degradate şi poluate pot fi exploatate cu succes în producerea de biomasă. Nu trebuie utilizată biomasa care e aliment, ci biomasa reziduală”, a declarat prof. univ. dr. Paul Pârşan, rectorul USAMVB Timişoara.

Timişul este cel mai întins judeţ din ţară (aproape 4% din suprafaţa României) şi are un potenţial formidabil pentru producerea de biomasă reziduală din activităţile agricole sau industriale. Aici sunt peste 700.000 de hectare de teren agricol şi peste 500.000 de hectare arabile, dintre care peste 80.000 de hectare sunt neutilizate. Surse de biomasă reziduală mai sunt: oamenii de la oraşe şi sate (730.000 de locuitori în Timiş), animalele (580.000 de ovine, 30.000 de vaci şi peste 1 milion de suine pe an).

Conform specialiştilor de la USAMVB Timişoara, energia produsă din rezidurile vegetale poate ajunge până la 46% din total, din culturile de pe terenurile neutilizate poate fi de 44%, iar din rezidurile animale, 8%. USAMVB deja desfăşoară un proiect pilot experimental în domeniul energiilor verzi regenerabile, la Voiteg, judeţul Timiş, de producere a biogazului, în valoare de 2 milioane de euro.

Comentarii

comentarii