Acasă Cultura În prezența celor mai mari scriitori din Serbia, au început Zilele Schimbării...

În prezența celor mai mari scriitori din Serbia, au început Zilele Schimbării la Față a Sârbilor din România

DISTRIBUIȚI

În prezența celor mai mari scriitori din Serbia, în frunte cu Luchijan, administrator și episcop de Timișoara, vineri 17 august, la Consulatul Republicii Serbia, de pe str. Remus nr. 4, a avut loc festivitatea de deschidere a ediției jubiliare a 25 a Zilelor Schimbării la Față a Sârbilor din România.

Cea mai mare manifestare de acest gen dintre toate organizate de minoritățile din România, cum a numit-o Slavomir Gvozdenovici, se desfășoară pe ruta Timișoara-Baziaș-Belobreșca-Liubcova și este coordonată de Uniunea Sârbilor din România, președinte Radomir Andric, în perioada 17-19 august 2018. Invitat special a fost prof. univ. dr. Cornel Ungureanu, președintele Uniunii Scriitorilor din Timișoara, care a vorbit de prietenia literară dintre scriitorii celor două țări vecine și prietene. Amintim că episcopul  Luchijan este laureat al Diplomei speciale de Baziaș 2018.

“Aici, astăzi, la Consulatul Serbiei la Timișoara, se construiesc bine și merituos prietenia și buna-vecinătate dintre cele două țări România și Serbia. În ajunul marii sărbători se construiesc poduri între poporul sârb și român. Scriitorii sunt cei care trezesc conștiința popoarelor. Cuvântul nostru frumos ne va aduna acolo la Mănăstirea Baziaș, sfințenia noastră, acolo unde ne sunt rădăcinile și unde sârbii trăiesc de atâtea secole împreună în bună înțelegere cu ceilalți”, a declarat episcopul Luchijan. Scriitorii din Serbia prezenți la Timișoara au fost Dusko Novakociv, Radomir Uljarevic și Matije Beckovic. Tot vineri, a avut loc o seară internațională de poezie la Belobreșca și prezentarea Antologiei Laureaților. Sâmbătă, 18 august, are loc decernarea Premiului Diploma specială de Baziaș, Preasfinției sale Lukijan, episcop Budim și episcop-administrator de Timișoara. Va urma o seară internațională de poezie la Centrul Cultural Sârbesc ”Sf. Sava”  din Baziaș, la orele 21.30. Duminică, 19 august, se va desfășura Sfânta Liturghie la Baziaș, cu ocazia Rugii mănăstirii, la ora 10.00.

 

Comentarii

comentarii