Acasă Economic În primele şase luni, Aeroportul Timişoara a înregistrat o creştere a traficului...

În primele şase luni, Aeroportul Timişoara a înregistrat o creştere a traficului de călători

533
DISTRIBUIȚI

Primele şase luni ale anului 2009 au însemnat pentru Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” Timişoara, o creştere a numărului de pasageri, concomitent cu o creştere a cifrei de afaceri. În primul semestru din acest an prin aeroport au trecut 433.292 de pasageri, cu aproape 25.000 de pasageri mai mult decât în perioada similară a anului trecut, ceea ce înseamnă o creştere de 6%. Cea mai mare creştere s-a înregistrat în luna aprilie, peste 12%. În luna iunie, creşterea a fost de 11%, iar în luna mai de 8%. Criza economică a avut totuşi efecte asupra traficului de pasageri, mai ales la începutul anului, când numărul acestora a scăzut faţă de perioada similară a anului 2008, cea mai mare scădere înregistrându-se în luna martie, un minus de 2,51 procente.
Veniturile obţinute de Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” Timişoara au crescut cu 15% faţă de perioada similară a anului trecut. În acelaşi timp cheltuielile au crescut cu 32 de procente, în special datorită lucrărilor de reparaţii ale pistei. Cifra de afaceri a cunoscut o creştere de 8% în primul semestru ala acestui an, faţă de primele şase luni ale anului 2008. Indicele de profitabilitate, în primele şase luni ale acestui an, a fost de aproximativ 13%.
Obţinerea unor venituri suplimentare şi gestionarea eficientă a resurselor au făcut posibilă susţinerea unor investiţii importante în cadrul aeroportului. Astfel, au fost finalizate lucrările la calea de rulare aeronave şi la extinderea platformei de staţionare aeronave pe direcţia est. Investiţia a început în 2007 şi a fost finanţată de la bugetul de stat. Valoarea lucrării a fost de 19.300 mii lei. De asemenea s-au executat reparaţii curente la pista de decolare/aterizare aeronave. A avut loc o frezare a stratului asfaltic pe o suprafaţă de 87.500 mp, s-au executat reparaţii cu mixtură asfaltică, lucrări şi colmatări ale dalelor de beton. Valoarea lucrărilor a fost de 1.638 mii lei. În acelaşi timp se continuă două investiţii care au ca termen de finalizare luna octombrie 2009, sistemul electronic de supraveghere perimetrală, în valoare de 8.745 mii lei şi sistemul de electroalimentare a perimetrului de securitate, în valoare de 2.500 mii lei, ambele lucrări fiind finanţate din resurse proprii. Tot în acest semestru a fost recepţionat proiectul de execuţie a unui terminal cu funcţiuni de transfer pasageri Schengen – non Schengen. Investiţia este finanţată de la bugetul de stat, cu termen de finalizare martie 2010, ridicându-se la o valoare de 13.523.000 lei.
Aceste investiţii au fost posibile doar printr-o gestionare judicioasă a resurselor financiare. Administraţia a încercat să identifice noi operatori aerieni, dar şi să convingă companiile ce folosesc serviciile aeroportului să crească numărul frecvenţelor de operare şi chiar să deschidă noi destinaţii, fapt ce ,parţial, s-a împlinit în cazul zborurilor low-cost. În schimb, a scăzut numărul zborurilor charter de vacanţă, de la 18 curse pe săptămână – în 2005, la 7 curse pe săptămână – în 2009.
Cu toate acestea, în primele 6 luni ale anului 2009, s-a desfăşurat din punct de vedere operaţional o activitate eficientă, cu minimum de întârzieri şi cu servicii oferite pasagerilor superioare celor de anul trecut. În zona publică a fost amenajat un snack-bar cu servicii de calitate, a fost modernizată incinta unuia dintre magazinele de tip duty-paid, şi cel mai important lucru, a fost implementat un sistem electronic de gestionare a bagajelor, conectat la o reţea internaţională, fiind de altfel singurul aeroport din România care deţine acest soft de management al bagajelor.

Comentarii

comentarii