Acasă Sănătate În programul de screening al hepatitei C au fost evaluați 1.400 de...

În programul de screening al hepatitei C au fost evaluați 1.400 de timișoreni. 2,5% dintre ei au virusul

DISTRIBUIȚI

Ambulatoriul de Specialitate din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Pius Brinzeu” din Timișoara găzduiește de 3 săptămâni programul Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie de screening al infecției cu virusul hepatitei C.

Până acum, au fost evaluați peste 1.400 de pacienți cu o rată de pozitivitate de circa 2,5%. Pacienții depistați cu anticorpi anti HCV+ au fost imediat evaluați atât prin elastografie (FibroScan), cât și prin evaluarea statusului viremic. Pacienții cu viremie pozitivă vor începe tratamentul în următoarele zile.

“Acest program va continuă până în luna august 2019. Încurajăm pe această cale, toate persoanele interesate, să se prezinte pentru testare gratuită în Ambulatoriul de specialitate (Policlinică) SCJU Timi;ora, camera 17, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 9 la 14.30. Testarea este rapidă, durează 15 minute și nu este nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie”, este mesajul medicilor specialiști de la Spitalul Județean Timișoara.

“Aproximativ 3, 23% dintre români sunt infectați cu virulsul hepatitei C. Suntem pe locul doi în Europa, după Republica Moldova, ca prevalență. În zona Transilvania-Banat, prevalența este de 2,5%. De aceea ne-am propus să testăm populația din patru centre Iași, Cluj, București și Timișoara, pentru depistarea acestui virus. Vrem să identificăm persoanele purtătoare și să le tratăm imediat. Fondurile sunt ale Societății Române de Gastroenterologie. Vom testa până la 50.000 de oameni în aceste patru centre, pentru că avem capacitatea de a le testa. Programul li se adresează tuturor celor care doresc să afle dacă au acest virus în corp. Oricine se poate testa gratuit. Este un test foarte simplu şi rapid. O înțepătură în deget și în cinci minute afli dacă ai sau nu ai virusul C. Dacă îl ai, se poate începe terapia în maximum o săptămână, iar în 12 săptămâni ești vindecat”, a explicat prof. univ. dr. Ioan Sporea, șeful Centrului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie Timiş, membru în conducerea Societății Române de Gastroenterologie şi Hepatologie.

 

Comentarii

comentarii