Acasă Eveniment În Timiş nu poate exista un spital de înaltă competenţă, în acest...

În Timiş nu poate exista un spital de înaltă competenţă, în acest moment

DISTRIBUIȚI

Până în data de 1 iunie, spitalele din Timiş vor trebui clasificate în cinci categorii, în funcţie de competenţe, conform Strategiei Naţionale Actualizată de Raţionalizare a Spitalelor pe perioada 2011-2012, aprobată săptămâna trecută. În Timişoara şi în Timiş, în acest moment, nu poate exista un spital de urgenţă de clasă I, iar Spitalul Judeţean Timişoara nu îndeplineşte condiţiile să intre în clasa I. Conform ministrului Attila Cseke, mai are nevoie de patru specialităţi medicale. Sistem de sănătate deficitar

Clasa I este clasa de competenţă foarte înaltă, care practic corespunde profilului unui spital regional de urgenţă. „Astăzi, în România, nu există niciun spital care să se încadreze la clasa I de competenţă foarte înaltă. Sunt 18 specialităţi care ar trebui să se regăsească într-un spital de clasa I, ceea ce arată organizarea deficitară a reţelei spitaliceşti”, a spus ministrul Cseke, joi, 24 martie. Strategia mai stabileşte şi elaborarea unui plan naţional privind spitalele şi a unui plan regional şi local privind sistemul spitalicesc, care va decurge în urma clasificării spitalelor. De asemenea, se prevede informatizarea sistemului şi introducerea cardului de sănătate. Nu există costuri suplimentare pentru asigurat pentru cardul care va fi în jurul valorii de 2 euro, nici o declaraţie notarială în plus la eliberarea cardului de sănătate şi nici o altă categorie de cheltuială pentru o eventuală analiză medicală.

Se încurajează asigurările private de sănătate

O altă măsură cuprinsă în strategie se referă la elaborarea planului naţional de resurse umane în sistemul serviciilor de sănătate publică în România. În prezent, există 11.000 de medici de familie în sistemul sanitar românesc, iar în pregătire, în perioada de rezidenţiat, mai sunt 4.800, fără şanse mari de a intra la terminarea specializării în sistemul reţelei de asistenţă medicală primară. Strategia naţională de raţionalizare a spitalelor şi a sistemului de sănătate cuprinde şi crearea unui fond naţional de reechilibrare a bugetelor spitalelor, care va avea ca principale criterii clasificarea spitalelor şi principiul "banii urmează pacientul". De asemenea, se prevede încurajarea, prin mecanisme financiare, a participării asiguratorilor privaţi în sistemul asigurărilor de sănătate, dar şi introducerea pachetului minimal de servicii medicale, cu expertiza Băncii Mondiale. În completarea acestui pachet de servicii medicale asiguraţii vor putea accesa asigurările private de sănătate. În acest moment, în Timiş sunt 113 posturi vacante pentru medici şi peste 400 pentru asistenţi.
 

Comentarii

comentarii