Acasă Administraţie În Timiș nu sunt focare de pestă porcină africană. Ședință a Centrului...

În Timiș nu sunt focare de pestă porcină africană. Ședință a Centrului Local de Combatere a Bolilor la Prefectura Timiș

DISTRIBUIȚI

La Prefectura Timiș a avut loc ședința de lucru a Centrului Local de Combatere a Bolilor Timiș. Ședința, condusă de prefectul județului Timiş, Eva-Andreaş, a avut pe ordinea de zi prezentarea evoluției pestei porcine africane pe teritoriul României, precum şi analizarea și aprobarea planurilor de intervenţie în situaţii de notificare/suspiciune/confirmare a pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Timiş.

La nivelul județului Timiș, până în prezent nu au fost înregistrate focare de pestă porcină africană.

În cadrul ședinței a fost prezentată evoluția pestei porcine în România, apoi au fost discutate câteva elemente organizatorice în caz de apariție a pestei porcine africane pe teritoriul județului Timiș și au fost aprobate cele trei planuri de intervenție, şi anume: 1) planul cadru de intervenţie în situaţii de notificare/suspiciune/confirmare a pestei porcine africane în exploataţii nonprofesionale şi de tip A, pe teritoriul judeţului Timiş; 2) planul cadru de intervenţie în situaţii de notificare/suspiciune/confirmare a pestei porcine africane în exploataţii comerciale, pe teritoriul judeţului Timiş; 3) planul cadru de intervenţie în situaţii de notificare/suspiciune/confirmare a pestei porcine africane în fondurile de vânătoare la mistreţi, pe teritoriul judeţului Timiş.

Au fost expuse și măsurile preventive luate la nivelul județului, şi anume: au fost transmise circulare către primării pentru a identifica terenurile care pot fi folosite pentru ecarisare, în caz de nevoie, precum și o adresă cuprinzând măsurile care trebuie luate de crescătorii de porci pentru a diminua riscul apariției pestei porcine africane.

Administratorii fondurilor de vânătoare trebuie să comunice de urgență autorităților identificarea oricărui mistreț mort, dacă este cazul. Totodată, instituțiile abilitate fac controale la toate sesizările cu privire la suspiciuni ale apariției bolii.

La întâlnire au participat reprezentanți ai Consiliului Județean Timiș, Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Direcției de Sănătate Publică, Gărzii Naționale de Mediu, Agenției pentru Protecția Mediului, Administrației Bazinale de Apă Banat Timiș, Administrației Județene a Finanțelor Publice Timiș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Banat”, Inspectoratului de Poliție al Județului Timiș, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Timiş, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara și reprezentanți ai Smithfield România.

 

Comentarii

comentarii