Acasă Economic În Timiș, ploile au afectat grâul, dar au salvat porumbul și floarea...

În Timiș, ploile au afectat grâul, dar au salvat porumbul și floarea soarelui

DISTRIBUIȚI

În timp ce ploile intense și dese din ultimele două săptămâni au prins foarte bine pentru culturile de primăvară – porumb și floarea soarelui – în județul Timiș, grâul a avut de suferit.

Fermierii susțin că, în primul rând, au fost spălate într-un oarecare procent calitățile de panificație ale bobului, dar fără să scadă în cantitate.  “Ploile din ultima perioadă, într-adevăr, au afectat grâul, dar în mod diferit. Unde planta a fost mai înaltă și a fost furtună, iar precipitațiile au fost mai multe, acolo grâul a suferit mai tare. Ploile au determinat o scădere a calităților de panificație ale bobului, fiindcă apa spală glutenul. Mai grav, dacă furtuna a dărâmat planta și a rămas culcată mai mult timp, a început să încolțească. E clar că se duce și indicele de panificație, iat grâul ajunge la furaje pentru vite. Dacă vor veni în continuare ploi, va fi foarte grav. Meteorologii au anunțat și timp frumos și ploi, alternativ, în câmpia de vest. Sperăm să finalizăm recoltatul. La o medie de 6 -7.000 de kg la ha este o producție de an bun”, a spus Samson Popescu, administratorul fermei Semisland din Cărpiniș, Timiș.

„Ploile intense și dese din ultimele două săptămâni au afectat calitatea grâului, dar nu într-o măsură foarte mare. De fapt a avut loc o spălare a indicilor de calitate ale bobului, nu cantitatea. Am estimat că în medie, în Timiș, s-au obținut 7 tone la ha grâu. E o producție foarte bună”, a declarat prof. dr. Doru Petanec, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Timiș.

Dacă fermierii sunt mulțumiți de producția de grâu, ei sunt satisfăcuți și de starea actuală a culturilor de porumb și de floarea soarelui. Deși în lunile iulie și august meteorologii au anunțat secetă în câmpia de vest, agricultorii sunt încrezători că cele două culturi se vor salva. Nu vor fi calamitate ca în 2017. “În prima fază, prășitoarele – floarea soarelui și porumbul – au scăpat. Culturile sunt excepțional de bine, dar depind și de tehnologiile și tratamentele aplicate de fiecare fermier. Pentru porumb și floarea soarelui aceste ploi au venit la fix. Floarea a înflorit deja și este foarte frumoasă. Nu sunt probleme fito-sanitare. Dacă de acum nu va mai ploua și va fi soare puternic, tot nu se va întâmpla nimic. Floarea va rezista, poate vor fi ușoare pierderi de calitate a bobului. Important ca acum să nu mai plouă, să se finalizeze recoltatul la grâu”, a spus  Petanec. „Porumbul și floarea soarelui arată excelent, în acest moment. În afară de locurile unde sunt băltiri, într-un procent mic, culturile de primăvară arată foarte bine. Stadiul lor de vegetație este mult mai avansat decât în 2017, în aceeași perioadă. În tot județul Timiș, floarea soarelui și porumbul arată extraordinar, unde s-au făcut tehnologie și fertilizare corectă. Eu zic că în Timiș nu vor fi probleme, chiar dacă meteorologii susțin că în august va fi secetă”, a subliniat Samson Popescu.

 

 

Comentarii

comentarii