Acasă Actualitate În timp ce Fritz numără copacii, unul a căzut peste o mașină,...

În timp ce Fritz numără copacii, unul a căzut peste o mașină, în centrul Timișoarei

DISTRIBUIȚI

În timp ce administrația Fritz se laudă cu peste 100.000 de arbori au fost inventariați și sunt trecuți în Registrul Verde digital al  Timișoarei, în plin centrul Timișoarei un copac a căzut peste o mașină parcată.

În urma averselor de marți dimineața, un copac a căzut peste o mașină parcată lângă Colegiul Tehnic “Emanuil Ungureanu”, din Timișoara. Din fericire în mașină nu se afla nimeni și niciun trecător nu a fost rănit. Proprietara autoturismului se afla într-o clădire din apropriere și a auzit zgomotul produs de copac. Mașina a fost grav avariată, iar femeia nu avea asigurare CASCO, așa că vrea să depună o plângere la Primăria Timișoara.

În 2017, Consiliul Local a votat un Registru Local al Spațiilor Verzi parțial, care includea 19 obiective. Primăria a fost dată în judecată de Asociația Peisagiștilor din România, Filiala Teritorială Vest, iar în 2019 a obținut o sentință definitivă care a anulat acest document. În 2021, Primăria Timișoara a fost amendată de Garda de Mediu cu 200.000 lei, tocmai pentru că nu avea Registrul Local al Spațiilor Verzi. În mai 2022, CLT a aprobat prelungirea, până în 2025, a Strategiei dezvoltării spaţiilor verzi a  Municipiului Timişoara Timişoara. Asociația Peisagiștilor din România, Filiala Teritorială Vest a solicitat însă anularea acestei HCL, invocând „grave abateri în executarea cu bună credință a obligațiilor administrative”, și a câștigat din nou în instanță, în octombrie 2023. În urma deciziei instanție, HCL 289/2022, privind aprobarea actualizării şi prelungirii „Strategiei dezvoltării spaţiilor verzi a  Municipiului Timişoara Timişoara 2010-2020” a fost anulată.

De Registrului Spațiilor Verzi se ocupă acum două firme din Târgoviște, cu sediul în aceeași clădire, care au câștigat, în 2023, licitația organizată de PMT, oferind un preț de circa trei ori mai mic decât cel propus de municipalitate.

Copacii bolnavi de pe străzile Timișoarei se prăbușesc tot mai des, iar primăria este acuzată de multe ori, că au fost tăiați arbori care păreau sănătoși. Administrația nu a fost însă în stare să cumpere un „set tomograf pentru evaluarea sănătății arborilor”, deși, în perioada martie 2020 – iulie 2021, a organizat, fără succes, trei licitații pentru acest lucru.

Comentarii

comentarii