Acasă Actualitate În trei luni, programul Oxigen a primit 1,7 milioane de lei în...

În trei luni, programul Oxigen a primit 1,7 milioane de lei în donații

DISTRIBUIȚI

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a prezentat pe 2 februarie rezultatele programului Oxigen, la trei luni de la lansarea lui. Fiind una dintre primele inițiative ale lui Fritz odată ajuns primar, programul Oxigen își propunea să strângă donațiile cetățenilor și firmelor din Timișoara pentru a putea fi achiziționate pulsoximetre, concentratoare de oxigen și alte aparaturi medicale și echipamente de protecție.

În analiza prezentată de Fritz pe 2 februarie se arată că, până acum, au fost strânși 1,7 milioane de lei, în urma a 256 de donații individuale și 33 de donații din partea companiilor. Din această sumă au fost achiziționate 145 de concentratoare de oxigen, peste 500 de pulsoximetre, două aparate Air Flow Therapy, 200 de kituri pentru bolnavi, 167.000 de mănuși de protecție, 330 de kituri pentru detectarea anticorpilor și 1.000 de metri pătrați de podea PVC. În total, cu ajutorul acestora, au fost 97 de beneficiari tratați la domiciliu sau la centrele de îngrijire, pe lângă cei din două spitale, două centre de vaccinare și un centru de transfuzie.

„Timișorenii, dar și timișenii care suferă de COVID 19, sunt probabil singurii pacienți din țară care au primit gratuit concentratoare de oxigen și pulsoximetre pentru tratamentul la domiciliu. Și asta s-a întâmplat datorită unui parteneriat exemplar între societatea civilă, mediul privat și Primăria Timișoara în sprijinul celor suferinzi”, scrie Dominic Fritz, într-o postare pe Facebook.

Acesta promite că programul merge mai departe, urmând să fie achiziționeze încă 50 concentratoare de oxigen care vor ajunge în România pe 15 februarie și alte 750 kituri pentru bolnavi care vor asigura continuitatea sprijinirii bolnavilor pentru cel puțin șase luni. Ca și până acum, acestea vor ajunge nu doar la bolnavii din Timișoara, ci și la cei din tot județul, prin Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara. În acest moment, de aceste echipamente și materiale beneficiază 72 de persoane.

„Oxigen pentru Timișoara s-a născut în noiembrie anul trecut. Ideea a apărut înainte chiar de a prelua mandatul de primar,  într-o discuție cu inițiativa City Doctors a doctorului Virgil Musta, care grupează medici specialiști și de familie. Trebuia urgent găsită o soluție de tratament la domiciliu pentru pacienții cu forme medii de COVID-19, sub supravegherea medicului de familie, astfel încât spitalele să își poată concentra resursele pentru salvarea vieții pacienților cu forme severe. Limitările legale împiedică administrația locală și spitalele din subordine să aloce direct oamenilor aparatura salvatoare.

Primăria Timișoara și numeroase ONG-uri timișorene active în comunitate, voluntari și antreprenori și-au unit atunci forțele. Fondul Oxigen pentru Timișoara, menit să servească cele mai urgente nevoi ale comunității în timpul crizei sanitare a  strâns peste 1.700.000 lei din donații de la persoane fizice și companii locale, fond din care  Fundatia Comunitara Timisoara, partener strategic în proiect, a putut achiziționa echipamentele și materialele atât de necesare”. (…)

Mulțumită solidarității prin care Timișoara își dovedește cunoscuta tărie a spiritului, în vremuri dificile. Oxigen pentru Timișoara este unul dintre lucrurile care mă fac atât de mândru să fiu parte a acestei comunități. Este o dovadă minunată de parteneriat între societatea civilă, antreprenori și instituțiile publice și așa vrem să continuăm”, mai scrie Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Comentarii

comentarii