În Timișoara a circulat primul tramvai tras de cai la est de Budapesta: pe 8 iulie 1869, când era pusă în funcțiune prima astfel de linie. Timișoara reușea atunci să fie al 14-lea oraș din Europa cu un asemenea mijloc de transport în comun. Pentru a putea circula aceste tramvaie, a fost nevoie de invenția francezului Alphonse Loubat, care a brevetat șina cu canal. Până atunci șinele erau ca cele folosite de trenuri.
Traseul tramvaiului tras de cai avea două linii: una pleca de la Gară și ajungea până în Piața Sfântul Gheorghe, cealaltă din Piața Sfântul Gheorghe până în cartierul Fabric.
Vagoanele erau fabricate la Viena, iluminatul se făcea cu lămpi pe gaz, iar parcul număra 15 perechi de cai și cinci tramvaie.
Tramvaiul tras de cai a avut o viață lungă la Timișoara. A slujit călătorii timp de 30 de ani, până în 1899, când caii de tracțiune au fost înlocuiți de motorul electric. Atunci a fost electrificată vechea linie de tramvai hipo și au fost puse în funcțiune noile linii pentru tramvaiul electric.
Primul tramvai tras de cai construit după sistemul Loubat a fost în New York, în anul 1852. A urmat Parisul, în 1854, apoi Nantes, Lille. La Berlin și Viena a început să circule în 1865, iar la Budapesta în 1866. Timișoara este primul oraș din provincie al Ungariei de atunci cu tramvai tras de cai, în 1869, dar au urmat rapid, încă din același an, Arad, apoi Szeged, Debrecen și Kassa (Kosice).
Prima linie de tramvai tras de cai din București a apărut în 1871.
În anul 1994, cu ocazia aniversării a 125 de ani de la punerea în funcțiune a primului mijloc de transport pe şine, s-a reconstruit pe baza unor fotografii şi descrieri, un vagon pentru tracţiunea animală. Această replică unică în România a fost trasă astăzi de doi cai de la Herghelia Izvin, pe traseul Piața Libertății-Prefectură.
De altfel, vagonul va putea fi admirată toată vara în Piața Libertății.