Acasă Actualitate În urma ploii torențiale, Aquatim a primit peste 80 de sesizări privitoare...

În urma ploii torențiale, Aquatim a primit peste 80 de sesizări privitoare la înfundarea canalelor

772
DISTRIBUIȚI

Ca urmare a fenomenelor extreme din noaptea de 2 spre 3 iulie, Dispeceratul Aquatim a primit peste 80 de sesizări privitoare la înfundarea canalelor și refularea apei în subsoluri și demisoluri.

Prof. dr. Ilie Vlaicu, directorul Aquatim, a explicat ca numărul acestora crește la fiecare ploaie torențială, atunci când sistemul de canalizare preia volume foarte mari de apă, în timp scurt. În momentul în care se depășește capacitatea de preluare a reţelei, sistemul intră sub presiune şi apa poate refula în subsoluri.

Intervențiile echipelor Aquatim pentru evacuarea apei din subsoluri rezolvă doar pe moment problema, căci la următoarea ploaie puternică situația se repetă.

Aquatim le recomandă deținătorilor de subsoluri sau demisoluri să se implice direct în rezolvarea acestor situații neplăcute, prin intervenții simple, de natură tehnică. Se știe că numeroase subsoluri din Timișoara au fost reamenajate ca locuinţe, birouri sau spaţii comerciale, fiind inițial spații tehnice sau de depozitare.

Dacă, la reamenajare, nu au fost respectate normele legale, și instalaţiile interioare au fost conectate la rețeaua publică de canalizare neautorizat, fără un proiect tehnic corespunzător, a apărut un risc foarte mare de inundare al acestora.

Aquatim reamintește că legislația specifică prevede ca imobilele cu subsoluri echipate cu instalaţii sanitare să se racordeze doar cu respectarea măsurilor speciale anti-refulare din canalizare spre subsol sau demisol.

Aquatim, ca furnizor al serviciilor, poate recomanda soluţii tehnice, oferind la cerere, proiectanţilor sau utilizatorilor serviciilor, consultanţă de specialitate, fără a percepe taxe. Una dintre soluțiile recomandate este montarea pe reţeaua interioară de canalizare a unei clapete antirefulare. Este foarte important ca apa de ploaie colectată de pe acoperişuri sau alte suprafeţe să fie evacuată  de către proprietari, după clapeta antirefulare.

Aruncarea deșeurilor menajere și a altor obiecte în vasul de toaletă sau direct în canalizare de către locatari poate duce la înfundarea canalizării și la refularea apei menajere, subsolurile neprevăzute cu clapete fiind primele vizate. Dacă rețeaua de canalizare este mult prea solicitată, din cauza ploilor, iar proprietarii nu se implică în luarea de măsuri firești, situațiile critice devin o repetiție, într-un prezent al schimbărilor climatice deloc favorabil – a conchis sr. ing. Ilie Vlaicu, vineri 3 iulie 2020.

Comentarii

comentarii