Acasă Actualitate În următorii doi ani, Aquatim înlocuiește conducte de apă și de canalizare...

În următorii doi ani, Aquatim înlocuiește conducte de apă și de canalizare pe 92 de străzi din Timișoara. Cu această ocazie, vor fi refăcute și trotuare

348
DISTRIBUIȚI

Joi, 7 octombrie, Ilie Vlaicu, directorul Aquatim, a anunțat că societatea pe care o conduce are două noi proiecte pe fonduri europene. Este vorba, în total, de înlocuirea conductelor de pe 92 străzi din nordul și sudul Timișoarei, împărțite în cinci loturi. Conform primarului Dominic Fritz, au fost purtate discuții astfel încât lucrările operate de Aquatim să se suprapună cu cele pentru înlocuirea conductelor de la Colterm, acolo unde este cazul. În plus, cu această ocazie ar fi refăcute și câteva trotuare din oraș.

Cele două proiecte, unul care privește partea de nord și unul care privește partea de sud a Timișoarei, fac parte din „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Timiș, în perioada 2014-2020”, unul în valoare totală de 180 de milioane de euro, din care 135,6 milioane de euro fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, 30,4 milioane euro de la bugetul de stat, 3,2 milioane de la bugetul local și 10,8 milioane euro co-finanțare Aquatim.

„Am semnat contractul pentru execuție pentru cinci loturi (dintr-un total de șase – n.r.) pe partea de apă și canalizare. Unul încă este în procedura de licitație în continuare. Este vorba de 92 de străzi din municipiul Timișoara. Într-un fel, suntem bucuroși că semnăm, însă de abia după ce semnăm urmează partea cea mai grea. Va urma și un disconfort pentru cetățeni, dar beneficiile sunt foarte mari. După aceste investiții, sperăm ca sistemele de apă și de canalizare să funcționeze mai bine. Funcționează bine și acum, dar dacă nu faci investiții la vreme, atunci când ajung la un anumit grad de uzură, problemele sunt tot mai mari”, a declarat Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.

„Este unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură din județ. Vom putea reduce și costurile de producție și distribuție, iar aceste beneficii vor ajunge și la timișoreni. Am vorbit și cu firmele care se vor ocupa de lucrări, care mi-au promis că vor lucra după grafic. Termen e execuție de 2 ani, deci ar trebui să se finalizeze în toamna anului 2023. Vor fi peste tot în oraș și se vor corela cu lucrările la sistemul de termoficare, proiect mare, aflat în derulare deja. M-am asigurat personal că acolo unde se sparge o stradă sau un trotuar, acestea vor fi refăcute. Cei 30 de kilometri de rețea de apă și încă 25 de kilometri de canalizare poate ne vor ajuta inclusiv să reparăm câteva trotuare”, a adăudat primarul Dominic Fritz, prezent și el la conferința de presă în care a fost anunțată semnarea contractelor.

Concret, pe proiectul „Execuție rețele de apă si canalizare Timișoara Nord” s-au semnat contractele pentru trei loturi:

  • Lotul 1, semnat cu Asocierea CONSTRUCȚII ERBAȘU S.A. – CONS ELECTRIFICAREA INSTAL S.R.L., în valoare de 26.036.325,27 lei, pentru reabilitarea și extinderea a peste 9 km de rețele de apă și canalizare, pe 8 străzi;
  • Lotul 2, semnat de asemenea cu Asocierea CONSTRUCȚII ERBAȘU S.A. – CONS ELECTRIFICAREA INSTAL S.R.L., în valoare de 15.029.721,70 lei, pentru reabilitarea și extinderea a circa 10 km de rețele de apă și canalizare, pe 11 străzi;
  • Lotul 3, semnat cu Asocierea TUBULAR TEHNO SISTEM S.R.L. – TERMOPRO EDIL S.R.L., în valoare de 22.304.410,39 lei, pentru reabilitarea și extinderea a peste 16 km de rețele de apă și canalizare, pe 25 de străzi.

Pe proiectul „Execuție rețele de apă si canalizare Timișoara Sud” au fost semnate contrate pentru două loturi:

  • Lotul 2, semnat cu Asocierea ROMTIM INSTAL S.R.L. – EUSKADI S.R.L., în valoare de 24.589.369,27 lei, pentru reabilitarea și extinderea a peste 9 km de rețele de apă și canalizare, pe 19 străzi;
  • Lotul 3, semnat cu Asocierea TUBULAR TEHNO SISTEM S.R.L. – TERMOPRO EDIL S.R.L., în valoare de 28.091.481,54 lei lei, pentru reabilitarea și extinderea a peste 8 km de rețele de apă și canalizare, pe 10 străzi.

Compania Aquatim are, de altfel, și alte proiecte finanțate pe fonduri europene, însumând alte câteva zeci de milioane de euro. Printre altele, se are în vedere retehnologizarea uzinei de apă de pe Bega, un sistem de valorificare a nămolului și un sistem SCADA, prin care ar urma să fie coordonate dintr-un singur punct, de la Timișoara, toate operațiunile din județ.

Primarul Dominic Fritz a ținut să remarce performanțele Aquatim. „Societatea Aquatim este pe de parte societatea cea mai performantă a primăriei. Asta nu a fost mereu așa. Acum 20 de ani, Aquatim a fost oaia neagră și puțini au crezut că va mai avea un cuvânt de spus. Dumneavoastră (Vlaicu – n.r.) și echipa dumneavoastră ați reușit să faceți din această companie una dintre cele mai performante din țară, dacă nu chiar cea mai performată în ceea ce înseamnă sistemele de apă și canalizare. Noi, ca timișoreni, putem fi mândri de o astfel de companie. Este incredibil de important că aceste investiții se fac din timp. Avem o anumită cutumă de pompieristică – să intervenim atunci când «pușcă» ceva. Aquatim a înțeles că trebuie să investească înainte să «puște» ceva. Pentru următorii 20 – 30 – 50 de ani vom putea sta liniștiți”, a adăugat primarul.

Comentarii

comentarii